Presedintele CJ Bihor, dl Pasztor Sandor, a prezentat judetul Bihor, in Aeroportul din Milano, cu Csardas si port popular maghiar (FOTO/VIDEO)
Stiri Bihor

Presedintele CJ Bihor, dl Pasztor Sandor, a prezentat judetul Bihor, in Aeroportul din Milano, cu Csardas si port popular maghiar (FOTO/VIDEO)

Anuntata cu mare fast, chiar din luna ianuarie, prin prezenta la Milano ar fi trebuit sa fie promovat judetul Bihor si valorile acestuia, cu obiceiuri, port popular si dansuri romanesti, specifice zonei in care traim cu totii. Cu toate acestea Presedintele Consiliului Judetean Bihor, dl Pásztor Sándor, a inteles ca este un moment bun sa-si arate adevarata apartenenta nationala.

Sâmbătă 01.Aprilie.2017, Pásztor Sándor, președintele C.J. Bihor a început o campanie de promovare a județului nostru în regiunile din nordul Italiei„, asa incepe comunicatul transmis de Consiliul Judetean Bihor, in weekend.

Ei bine, lucrurile au stat altfel, campania de promovare a existat, insa nu a fost una de promovare a judetului Bihor, ci mai degraba a zonei Debrecen, dupa porturile populare si dansurile interpretate de trupa ”Nagyvárad”.

Seria de evenimente care își propune să atragă atenția asupra destinațiilor turistice din Bihor, cât și a posibilităților investiționale, a parteneriatelor economice a fost deschis cu un moment artistic în Aerogara din Bergamo.” se mai arata in comunicatul CJ Bihor.

Cu toate acestea Csardasul si costumele populare maghiare au fost cele pe care le-au etalat reprezentantii CJ Bihor, iar domnul Pasztor s-a simtit perfect, se pare, in mijlocul lor.

Momentul artistic de sâmbătă din Bergamo a avut menirea de a surprinde pasagerii îmbarcați înspre Oradea, și totodată de a promova cursa de Milano. Ansamblul de dans profesionist ”Nagyvárad” a susținut câteva dansuri specifice zonei noastre, de aproximativ 15 minute„, mai scrie in comunicatul CJ Bihor

Care zona a noastra, dle Pasztor? A cui zona? Ultima data cand am verificat, in judetul Bihor erau aproape 70% cetateni romani. Oare nu aveam portul popular bihorean traditional Zonei Beius, sau a Vaii Iadului, etc., pe care le puteam prezenta la Milano, oricum, un port traditional bihorean romanesc, pentru ca dumneavoastra sunteti un reprezentant al unei autoritati din Romania. 

Si ca sa inteleaga turistii, aflati intamplator acolo, ca in judetul Bihor se vorbeste numai limba maghiara si ca de fapt Bihor este in Ungaria, probabil, nu in Romania, sau ca este o zona  majoritar maghiara, va lasam pe dumneavoastra sa vizualizati clipul de mai jos si sa trageti concluziile.

„Ma intorceam acasa cu cursa Ryanair Milano Bergamo-Oradea in aeroportul Orio al serio, in aeroport mi-au atras atentia lumea adunata in jurul panourilor cu judetul Bihor si am auzit vorbind ungureste si cantece unguresti…”, ne scrie un cititor infoOradea.ro, aflat in aeroport la acel moment si care ne-a transmis aceste clipuri si imagini

dansuri maghiare milano

„Peste cateva minute reprezentanti ai companiei Ryanair au anuntat ca se va prezenta Oradea, jud. Bihor si ca vor fi cantece traditionale si jocuri din Oradea si Bihor…”, ne scrie indignata aceeasi persoana.

„Am asteptat sa vad si eu si ma tot uitam daca au existat si porturi traditionale romanesti dar nici vorba! Toate erau unguresti” a concluzionat cititorul nostru.

Si ca cireasa de pe tort sa fie completa, in apropiere, dar pastrand totusi distanta, pentru a nu fi asociat, probabil, cu acest eveniment, privea linistit si aprobator, totodata, Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, dl, Ioan Mang, aflat in vizita la Milano cu sotia acestuia. Pe domnia sa nu l-am introdus in peisaj, dar suntem curiosi cum a inghitit aceasta galusca a „sefului” sau de la CJ?!

Una peste alta, se pare ca doar tortul a pastrat culorile nationale (albastru-galben-rosu), in rest Consiliul Judetean Bihor, a prezentat italienilor bihorul ca pe o zona traditionala maghiara…

La final ramane doar intrebarea „Ce joc jucati, dle Pasztor?

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News