Prefectul Tiplea vrea sa amendeze primarii din Bihor care nu-si prezinta raportul de activitate in fata alegatorilor.
Prefectura Bihor

Prefectul Tiplea vrea sa amendeze primarii din Bihor care nu-si prezinta raportul de activitate in fata alegatorilor.

Instituția Prefectului – Județul Bihor a emis, conform dispozițiilor prefectului Dumitru Tiplea, o circulară privind obligativitatea, pentru aleșii locali, de a întocmi și prezenta public rapoartele de activitate anuale.

Documentul a fost trimis în atenția consilierilor județeni, conducerii Consiliului Județean Bihor, consilierilor locali, precum și primarilor din județul Bihor.

Documentul informează că aleșii locali, în conformitate cu prevederile Codului administrativ aprobat prin OUG nr. 57/2019, aceștia au obligația de a întocmi și prezenta rapoarte de activitate anuale, care sunt aduse în atenția publicului prin grija secretarului general al unității administrativ-teritoriale.

Totodată, în circulară se arată o serie din prevederi ale articolului 241 din Codul administrativ, precum:

  • – neprezentarea de către aleşii locali a rapoartelor prevăzute de lege, din culpa lor, constituie contravenţii
  • – contravențiile se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei
  • – constatarea contravenţiilor, instituirea măsurilor de remediere, urmărirea îndeplinirii măsurilor de remediere şi aplicarea amenzilor se fac de către prefect, în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local, în condiţiile legii.

Prefectul mai solicită aleșilor să finalizeze întocmirea și publicarea rapoartelor de activitate până cel mai târziu în data de 30 aprilie 2023.

„Este inadmisibil că o parte din aleșii locali omit deliberat să dea socoteală celor care i-au votat. Este prima obligație a celor care sunt în slujba cetățeanului și le reamintesc tuturor că urmează un an electoral.“ declară prefectul Dumitru Țiplea.

Ne găsiți și pe Google News