Polițiștii de prevenire bihoreni au acționat pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin fraude online.
Stiri Oradea

Polițiștii de prevenire bihoreni au acționat pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin fraude online.

În cadrul Campaniei de prevenire a fraudelor în mediul online „Vinde sau cumpără în siguranță online!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Bihorene desfășoară activități preventive în scopul informării cetățenilor cu privire la incidentele de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri din România, menite să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni au desfășurat întâlniri cu cetățenii în municipiul Oradea, cărora le-au transmis recomandări utile pentru a preveni victimizarea acestora prin acest gen de infracțiuni.

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au explicat acestora modul de operare al infractorilor, ce au de făcut în astfel de situații și au distribuit materiale preventive cu recomandări specifice.

Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni le recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Potențialele victime sunt de obicei persoane care publică un anunț pe platformă cu un anumit produs/serviciu oferit spre vânzare. La scurt timp după publicare, aceștia sunt contactați în afara platformei, pe WhatsApp, de către atacatorii care pozează în clienți interesați de acel anunț. După ce pun câteva întrebări generale referitoare la condiția produsului, atacatorii din spatele acestor mesaje sunt de acord să facă plata, inclusiv livrarea coletului.

Următorul pas este transmiterea în cadrul conversației a unui link către un instrument de plată, care de fapt este un link către o pagină de phishing, unde atacatorii colectează datele de card ale utilizatorilor ,inclusiv parolele de securitate cu care se efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News