PNL Bihor acuza dezastrul de pe drumurile din judet, in timp ce CJ Bihor asfalteaza un drum ce a fost reabilitat recent
Stiri Oradea

PNL Bihor acuza dezastrul de pe drumurile din judet, in timp ce CJ Bihor asfalteaza un drum ce a fost reabilitat recent

Intr-un comunicat primit la redactie, PNL Bihor acuza Consiliul Judetean Bihor ca sifoneaza banul public, efectuand lucrari de reabilitare a unor drumuri care sunt in stare buna, in detrimentul altor drumuri, asfaltarea facandu-se pe criterii politice, in localitatile ale caror primari sunt membri ai partidului din care face parte presedintele CJ Bihor sau vicepresedintele CJ Bihor, respectiv UDMR si PSD.

La sfârșitul acestei săptămâni, în zona de nord a județului Bihor, firma ce are contract cu Consiliul Județean pentru reabilitarea drumurilor județene derulează lucrări de așternere de covoare asfaltice pe drumurile județene. Joi și vineri firma asfalta drumul județean ce traversează comuna Tăuteu, în satul Bogei, cu toate că porțiunea peste care se așternea covorul asfaltic era în bună stare – fără nicio groapă, pe porțiunea respectivă fiind tras recent un covor asfaltic“, arata PNL Bihor in comunicatul trimis infoOradea.

PNL Bihor ne-a transmis un filmulet, pe care vi-l redam mai jos, care ne arata cum, la intrarea în satul Bogei dinspre Ciutelec, pe teritoriul comunei Tăuteu, banda din stânga era deja asfaltată, iar firma se pregătea să asfalteze partea dreaptă. Se observă că drumul este în bună stare, iar pe de altă parte modul neprofesionist în care drumul este stropit cu soluție bituminoasă, în vederea așternerii covorului de asfalt.

In sedinta CJ Bihor de la sfarsitul lunii iulie, acestia explicau ca “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere rămâne una dintre prioritățile conducerii Consiliului Județean Bihor“, asa cum apare scris si pe un oarecare blog de casa a sefilor CJ Bihor. Evident, in acceptiunea noastra,, lipsesc cateva cuvinte din acea propozitie si probabil ea ar trebui sa sune asa: “Îmbunătățirea infrastructurii rutiere, din satele cu primari UDMR si PSD, rămâne una dintre prioritățile conducerii Consiliului Județean Bihor“, astfel incat sa se justifice atitudinea liderilor de la judet. 

În condițiile în care o bună parte dintre drumurile județene arată ca după război, este anormal să-ți bați joc de banii județului, atâția câți sunt, trăgând strat peste strat de asfalt acolo unde nu se justifică sub nicio formă, numai pentru că primarul comunei unde se întâmplă acest lucru este din același partid cu președintele Consiliului Județean Bihor“,  mai scrie in comunicatul PNL

De altfel, in sedinta de CJ, amintita mai sus, reprezentantii administratiei judetene au facut o noua impartire a banului bihorenilor, in care au prioritizat localitatile cu primari PSD. Astel, acestia au dat bani comunelor: Balc (PSD), Brusturi (PSD), au anuntat investitii in zona localitatilor Tauteu (UDMR), Biharia (UDMR), Dobresti (PSD) si o singura investitie intr-un sat din comuna Auseu (PNL)

PNL Bihor condamnă această risipă de bani publici și cere conducerii Consiliului Județean să oprească imediat lucrările care nu se justifică, potrivit  comunicatului liberalilor. “Solicităm ca lucrările de reabilitări să fie făcute cu prioritate pe drumurile județene grav deteriorate. Singurele criterii după care trebuie reabilitate drumurile sunt cele legate de gradul de degradare și de numărul de mașini care le tranzitează. Este inacceptabil ca an de an să se asfalteze în aceleași comune după criterii politice, iar în alte comune drumurile județene să fie practic abandonate”, se revlta liberalii“, se mai arata in comunicatul PNL Bihor.

Câteva exemple de drumuri județene care sunt într-o stare dezastruoasă și unde în afară de cârpeli nu s-a făcut nimic:

  • Drumul județean pe ruta Belfir – Cociuba Mare – Șoimi
  • Drumul județean pe ruta Oșorhei – Copăcel
  • Sacalasău-Derna-Popești, zona comunei Derna
  • DN Brusturi – Săliște – Derna, zona de pe teritoriul comunei Spinuș
  • DJ 795 pe porțiunea Tinca – Râpa

Pentru ca abuzul fara scrupule sa fie desavarsit, conducatorii CJ Bihor au propus si votat, in sedinta de consiliu, trecerea unor drumuri din proprietatea orasului Salonta (UDMR), in jurisdictia Consiliului Judetean, pentru ca acestia sa poata reabilita mai multe drumuri, ce in mod normal ar fi trebuit executate de catre primaria Salonta. Proiectul a fost votat de PSD-ALDE-UDMR, iar PNL s-a opus, liderul grupului PNL din Consiliul Judetean, Ionel Avrigeanu, a explicat votul contra: “Nu suntem de acord ca din banii Consiliului Județean Bihor să se realizeze piste de biciclete, trotuare, canalizare pluvială, sensuri giratorii, poduri și alte obiective pe care municipiile l-ar putea realiza din bugetul propriu.”

Una peste alta, PSD si UDMR promit 200 de km de drumuri reabilitate, pana in aprilie 2020, in mod convenabil, chiar inainte de alegerile locale. Cu toate acestea, in ultimi 3 ani, CJ Bihor nu a reabilitat mai mult de 50 km de drumuri in judet si asta arata ca nu vor avea cum sa atinga cifra de 200 km, in mai putin de un an, mai ales ca, in ultima perioada, nici Mang, nici Pasztor, nu se mai bucura de sprijin guvernamental in proiectele de infrastructura, majoritatea dintre acestea batand pasul pe loc din cauza lipsei de bani.

Ne intrebam, oare primarii PSD din judet, chiar mai cred in cei doi?