Plită pe gaz, vitroceramică sau plită inducție, care este cea mai bună variantă?
Diverse

Plită pe gaz, vitroceramică sau plită inducție, care este cea mai bună variantă?

Aflați care sunt avantajele și dezavantajele celor trei sisteme cel mai des folosite.

În ultimii ani, mai ales după pandemia de Covid-19, dar și ulterior, pentru a mânca mai sănătos, tot mai mulți oameni au început să gătească acasă. Acest spațiu esențial din casă, bucătăria, poate fi dotat cu multe aparate electrice, dar cel mai bine este să începem cu cele care sunt folosite pentru gătit. Gaz, vitroceramică sau inducție: care este mai bună, care este mai economică, care este mai rapidă? Pe scurt, ce tip de plită ar trebui să alegem. Toate au multe avantaje și câteva dezavantaje. Iată care sunt avantajele și dezavantajele lor.

Plita vitroceramică

Plitele vitroceramice sunt, în prezent, cele mai instalate plite datorită simplității și funcționalității lor. Sunt mai ușor de curățat decât o plită cu gaz și, din punct de vedere estetic, sunt mai atractive decât plita cu inducție.

Vitroceramica este mai ușor de instalat decât plita pe gaz, deoarece este necesară doar instalarea electrică.

Plitele vitroceramice sunt compatibile cu toate tipurile de oale și tigăi și rețin căldura reziduală.

Există o mare varietate de modele, stiluri și prețuri ale plitelor vitroceramice, și la prețuri foarte accesibile.

Acestea conservă căldura reziduală, deși fără a atinge eficiența plitelor cu inducție.

Expansiunea lor le-a transformat în plite relativ ieftine, la jumătate din prețul celor cu inducție.

Principalele lor dezavantaje sunt timpul lent de încălzire și consumul mai mare de energie electrică al plitelor vitroceramice. Curățarea poate fi complicată atunci când unele reziduuri se carbonizează și chiar fac ca tigăile să se lipească între ele.

Curățarea necesită produse specifice pentru a preveni zgârierea.

Plita pe gaz

Puterea ei mare și viteza cu care atinge temperatura ridicate sunt două dintre cele mai apreciate calități ale acestei plite. Acesta este motivul pentru care plitele cu gaz se găsesc în majoritatea restaurantelor: pentru calitatea și economia lor. Plita pe gaz este foarte apreciată de cei care apreciază calitatea culinară și gătitul tradițional. Unele texturi nu pot fi obținute decât cu acest tip de gătit.

Plitele pe gaz se încălzesc rapid, au o putere inițială mai mare și temperatura poate fi controlată în permanență. Sunt mai economice, deoarece folosesc gazul natural, mai ales în cazul restaurantelor unde aragazurile sunt aprinse în permanență. Sunt compatibile cu toate tipurile de oale și tigăi și pot fi folosite mai multe recipiente. Pe de altă parte, aceste plite au mai multe probleme de siguranță în case: gazul este mai periculos. Acestea necesită o întreținere constantă de către profesioniști. În plus, sunt mai murdare decât celelalte și sunt mai complexe de curățat. Pe de altă parte, dacă nu gătiți mult, economiile nu sunt atât de semnificative în comparație cu celelalte sisteme de gătit.

Plita cu inducție

Plitele cu inducție sunt mai moderne, ele creează un câmp magnetic care, atunci când intră în contact cu tigaia, produce energie termică și o încălzește.

Plitele cu inducție consumă cu până la 20% mai puțină energie electrică decât plitele vitroceramice, ceea ce le face mai eficiente și ne ajută să economisim energie.

Se încălzesc rapid.

Plita cu inducție este cea mai eficientă și mai sigură și împiedică lipirea alimentelor.

Sunt mai sigure, deoarece folosesc o tehnologie mai rece, în special în casele cu copii. Datorită sistemului lor de încălzire cu electromagnet, tigaia însăși se încălzește.

Sunt ușor de curățat, deoarece nu lasă pete de grăsime sau pete de igrasie. Marele dezavantaj al acestui sistem este că sunt cele mai scumpe, deoarece necesită o investiție inițială mare. Gama largă de produse de pe piață le-a făcut mult mai ieftine în ultima vreme.

De asemenea, pentru plita cu inducție aveți nevoie de vase compatibile și nu puteți folosi sticlă, ceramică sau aluminiu.

Consum și costuri

Cele trei tipuri de plită au propriile avantaje și dezavantaje, consumul fiind esențial.

Cu titlu de comparație, putem spune că:

  • – Plita vitroceramică este aragazul care consumă cel mai mult și are nevoie de cel mai mult timp pentru a se încălzi. Pe de altă parte, sunt cele mai ieftine echipamente din punct de vedere al investiției inițiale.
  • Plitele pe gaz se încălzesc repede, iar costul gazului este, deocamdată, mai mic decât cel al electricității. Sunt ieftine, dar nu la fel de ieftine ca și plitele de gătit din vitroceramică.
  • – Inducția este cel mai eficient sistem, se încălzește rapid și are un consum redus de energie. Cu toate acestea, sunt mai scumpe decât alte tipuri de plite.

Ne găsiți și pe Google News