Platesti cat arunci – proiectul pilot din Oradea a avut un grad de conformitate de 80-90%
Stiri Oradea

Platesti cat arunci – proiectul pilot din Oradea a avut un grad de conformitate de 80-90%

Proiectul-pilot „Plătești cât arunci” prin saci personalizați a ajuns la final. Rezultatele lui au fost prezentate azi, 22 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Sebastian Marchiș, directorul Direcției Tehnice, Adina Popa, directorul adjunct al Direcției Tehnice și Mircea Stejeran, șef serviciu Serviciul Lucrări și Servicii Publice.

Proiectul-pilot s-a desfășurat pe parcursul a trei luni, la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea și a avut ca scop o colectare selectivă cât mai bună a deșeurilor în zona de blocuri din Oradea. Au fost implicați 795 de locatari și 545 de apartamente.

5 incinte metalice au fost dotate cu cameră de supraveghere video 24 ore/ 7 zile, dar și cu un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, accesul în incintă fiind permis doar prin intermediul acestora. S-au distribuit 85.120 de saci și s-au colectat 15.900 de saci cu capacitate totală de colectare de 635,51 mc.

În urma sortării s-a atins un grad de 60% de reciclare, biodeșeuri și reciclabile, sistemul de acces controlat la punctele de colectare a jucat un rol important, precum și efectul avut asupra locatarilor prin monitorizarea acestora cu camerele de supraveghere video 24/7. Întregul proces de colectare și depozitare a deșeurilor menajere, atât în cadrul incintei metalice, cât și a eventualelor depozitări clandestine în exteriorul incintei metalice, au fost depistate și semnalate pe camera de supraveghere video. Deșeurile biodegradabile și reciclabile au fost colectate corespunzător, fiind atins un grad de conformitate între 80% – 90 %„, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice.

interlink.ro

28% dintre locatari s-au declarat mulțumiți și foarte mulțumiți, în timp ce 72% s-au declarat nemulțumiți. Totodată, 43% dintre locatari consideră că există o foarte mare și mare îmbunătățire a procesului de colectare a deșeurilor, în timp ce 57% dintre locatari au declarat că există o mică sau nesemnificativă îmbunătățire.

În ce privește analizarea accesului în țarc pe baza sacilor personalizați față de accesul pe baza cartelei, 57,5% dintre locatari consideră că accesul pe baza sacilor este mai facil sau la fel, în timp ce 42,5% dintre locatari consideră că este dificil.

Pe parcursul celor 3 luni de implementare a proiectului-pilot, au fost aplicate de către polițiștii locali 256 de avertismente și 77 de amenzi a câte 300 de lei fiecare.

„Proiectul pilot este o reușită din punct de vedere a calității deșeurilor colectate, dar și al responsabilizării și conștientizării locatarilor privind procesul de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Sunt și minusuri, iar dintre acestea aș aminti faptul că volumul de deșeuri generate de către cetățeni nu reflectă cantitatea efectiv cântărită și depozitată la Depozitul Ecologic Oradea, respectiv dimensionarea necorespunzătoare a capacității sacilor pe fracțiile de deșeuri biodegradibile și reziduale”,  a mai precizat Adina Popa.

Partenerii implicați în proiect au fost Asociația de proprietari Prima, SC Cargo Track Solutions, SC RER VEST SA și SC Eco Bihor SRL, care au asigurat infrastructura necesară derulării proiectului.

Primăria Municipiului Oradea mulțumește locatarilor pentru faptul că au înțeles scopul acestui proiect.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News