Piațeta pietonală din zona pasajelor din Centrul Civic prinde culoare: 127 de arbori, 520 de plante perene, 400 de trandafiri
Stiri Oradea

Piațeta pietonală din zona pasajelor din Centrul Civic prinde culoare: 127 de arbori, 520 de plante perene, 400 de trandafiri

Amenajarea peisagistică a spațiilor verzi din zona piațetei pietonale de deasupra pasajelor dă culoare Centrului Civic, schimbându-i înfățișarea într-un loc cu verdeață, arbori, plante perene și diverse specii de trandafiri.

Zona piațetei este spațiul de legătură pe traseul pietonal cuprins între Piața Unirii – strada Vasile Alecsandri – Parc 22 Decembrie și Cetatea Oradea.

Privirea trecătorilor se va putea bucura de frumusețea cireșilor japonezi, mestecenilor aurii, magnoliilor, a tufelor de lavandă, crinilor de vară și a feluritelor specii de trandafiri.

În total s-au plantat 127 de arbori, 520 de plante perene și 400 de trandafiri.

O suprafață de aproximativ 5000 mp a fost însămânțată cu gazon, toate suprafețele având sistem de irigație automatizat. 

Pasajele din Centrul Civic au fost deschise circulației la finalul lunii decembrie, iar în acestă primăvară s-au desfășurat lucrările de  amenajare a terenului de la suprafață, a spațiilor verzi și a celorlalte elemente de peisagistică.

În ceea ce privește speciile arborilor, acestea sunt: arțar (acer platanoides),  mesteacăn argintiu (Betula pendula), tei (Tilia),  arbore de gumă (Liquidambar), păr decorativ (Pyrus chanticleear), cireș japonez (Prunus  serrulata Kanzan), stejar (Quercus robur), arborele de mătase (Albitzia), magnolie roz (Magnolia soulageana).

Plantele perene sunt reprezentate de lavandă, crin de vară, iarbă decorativă, caprifoi târâtor.

Cei 400 de trandafiri completează într-un mod plăcut amenajarea peisagistică, aceștia fiind de mai multe soiuri: „Leonardo  da Vinci” – cu o înflorire abundentă și un parfum discret, „Garden princess Marie Jozé” – cunoscut pentru florile mari și rezistența la boli, „Constance Mozart” – apreciat pentru frunzișul său bogat și pentru florile sale mari și parfumate, „Herzogin Christiana” – trandafirul cu flori pompon și creșterea stufoasă în poziție verticală și soiul Rozenfee.

Lucrările de amenajare peisagistică sunt executate de SC SESE Gardens SRL, valoarea contractului de lucrări fiind de 228.150 lei fără TVA și completează lucrările de amenajare cu gazon rulou derulate prin SC Lawn&Garden Solutions SRL.

Garanția tehnică a lucrărilor, inclusiv a materialelor incluse, este de 12 luni de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

În perioada imediat următoare, vor demara și lucrările de amenajare peisagistică a scuarurilor din vecinătatea Liceului Emanuil Gojdu (înspre pasaj), unde se vor regăsi: 19 arbori ornamentali (mesteacăn, magnolie, liquidambar, Amelanchier și Lagerstroemia) și 440 de arbuști si plante perene (lavandă, pin, rododendron, ierburi decorative, abelia, sânger, cununiță, caprifoi) în baza propunerii peisagistice realizate de către SC Kaluna SRL.

Ne găsiți și pe Google News