Peste 80 de biciclisti au redescoperit Bihorul, in ultima tura cicloturistica, din acest an, organizata de AMD Bihor
Evenimente

Peste 80 de biciclisti au redescoperit Bihorul, in ultima tura cicloturistica, din acest an, organizata de AMD Bihor

Amanat cu o saptamana, din cauza vremii, tura de bicicleta, intitulata generic “Redescoperă Bihorul pe Bicicletă-Valea Ierului”, a strans, la finalul saptamanii, peste 80 de biciclisti iubitori de natura, aventura si dornici de a redescoperi Bihorul.

Pasionații de cicloturism și activități în aer liber au avut ocazia pe parcursul unei zile să viziteze din șaua bicicleteleor colecții locale, case tradiționale, faimoasele pivnițe din comuna Sălacea și să deguste produse tradiționale de sezon.

Traseu cicloturistic  în circuit lung 46 de km

Profitând de vremea bună, favorabilă unei drumeții pe două roti, participanții, orădeni în cea mai mare parte, dar și temerarii beiușeni, au parcurs cei 46 de km de traseu în circuit, pe drumuri de pământ, asflat și piatră, bucurându-se de peisajul agricol și de cel rural al Văii Ierului.

Startul turei s-a dat din orașul Valea lui Mihai unde comunitatea locală nu a dat voie nici unui biciclist să pornească la drum cu stomacul gol. În fața gării aceștia au aranjat frumos pe o masă pâine, slănină, cârnați, legume, pălincă, cafea și apă. Cu toate că participanții urmau să pedaleze pe un traseu de 46 de kilometri, nici unul dintre ei nu a refuzat ospitalitatea reprezentanților comunității locale din Valea lui Mihai.

Din ruta traseului a făcut parte și comuna Tarcea. Bicicliștii au avut ocazia să pedaleze spre Galoșpetreu pe porțiuni de drum de pe marginea căruia se întindeau lanuri de porumb, pajiști și culturi de rapiță. Ajunși în satul Galoșpetreu aceștia au fost întâmpinați de primarul comunei Bordas Carol, care după o scurtă prezentare a așezării i-a servit pe toți cei prezenți cu felii de cozonac, ceai și cafea. La Galoșpetreu bicicliștii au vizitat o casă tradițională specifică zonei. De la intrarea în curtea locuinței, o replică fidelă după o casă de secol XIX, restaurată și reabilitată, turiștii au fost întâmpinați de o poartă sculptată în lemn și de o alee pavată cu cărămizi vechi. În curte au putut fi admirate şi anexele gospodăriei unei familii de agricultori de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ghidul turiștilor, doamna Kéri Ildikó i-a invitat pe vizitatori să vadă o parte din colecția de unelte de mână folosite de țăranii din zonă la muncile pământului și utilajele agricole utilizate înainte de perioada industrializării din sec al-XIX-lea.

Înteriorul păstrează orânduirea unei case tradiționale, fapt ce i-a făcut pe cei care i-au trecut pragul să se simtă ca ”la bunici, la țară”. Din decor nu lipsesc tradiționalul cuptor, băncile din lemn, jucăriile pentru copii, icoanele, și obiectele folosite în bucătărie.

Una dintre cele mai atractive componenete ale gospodăriei din Galoșpetreu a fost pivnița casei, săpată în pământ și care-și păstrează aproape aceeași temperatură pe tot parcursul anului. Un ambient excelent pentru a păstra vinul rubiniu sau cel alb în condiții normale. Vinul, strugurii proaspeți și plăcintele tradiționale așezate pe cerdacul casei de către gazde, au fost apreciate de către călători.

Potrivit informațiilor oferite de doamna Kéri Ildikó (soția domnului Kéri Gáspár) muzeul a fost înfiinţat în 2002 cu sprijinul profesional al facultăţii de etnografie din Cluj-Napoca şi cu sprijin material de la Consiliul Judeţean Bihor ”.

Pe două roți spre conacul din Otomani

A doua oprire a fost în satul Otomani, din comuna Sălacea, la conacul Komáromi, care a fost construit în secolul al XVII-lea, în stil baroc, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komáromi György al II-lea. Clădirea a fost renovată în perioada 2012-2013 graţie unui proiect european transfrontalier, iar în prezent este folosit ca şi casă de expoziţii. După ce s-au plimbat prin saloanele frumos amenajate ale conacului turiștii au fost din nou întâmpinați în una din săli cu mâncare tradițională. Din meniu nu au lipsit preparatele din porc, cozonacul și gustoșii struguri.

În satul cu 1000 de pivniţe mustul și vinul au fost delicioase

Drumul până la Sălacea a fost suficient de provocator pentru ceea ce a urmat. Cunoscut ca satul celor 1000 de pivniţe, Sălacea era animată de săteni, care fie își încărcau roadele de pe câmp, fie erau preocupați cu culesul strugurilor, zdrobirea lor și mai apoi cu umplerea doagelor cu vin. Localnicii i-au poftit pe turiști să le viziteze pivnițele și să guste un pahar de must din recolta recentă, iar cei mai curajoși au fost îmbiați cu un pahar de vin. În capătul unei ulițe cu pivnițe turiștii au fost invitați să viziteze Casa Slujitorilor din Sălacea. O construcție specifică din Valea Ierului, în care, în trecut,  locuiau cei care munceau pe moșiile din zonă.  Acum în Casa Slujitorilor a fost amenajată o colecție particulară cu obiecte tradiționale de uz caznic.

După o zi splendidă de toamnă petrecută în aer liber turiștii s-au întors la Valea lui Mihai. Nici de această dată comunitatea locală nu a lăsat pe nimeni înfometat. Fiecare biciclist a primit câte o porție de papricaș cald, gătit cu drag de gospodarii locali.

Numărul traseelor pentru cicloturism în creștere

Conceptul ”Redescoperă Bihorul pe biciletă ” se află la a VII-ea ediție și este apreciat de comunitățile locale și cele de bicicliști. În urma acestui proiect Agenția de Management al Destinației a identificate 5 trasee cicloturistice în circuit și unul care necesită întoarcerea pe aceași rută, toate în destinații turistice diferite ale județului Bihor: 3 în Pădurea Craiului, 1 în Platoul Cartsic Vașcău, 2 în Valea Ierului.

Prin aceste eveniment Agenția de Management al Destinației Bihor își propune încurajarea cicloturismului și activităților în aer liber,  promovarea turistică a zonelor cu potenţial viniviticol, a patrimoniului cultural şi arhitectural din judeţul Bihor.

Toți participanți la evenimentul Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Valea Ierului au primit câte un voucher care poate fi folosit la King Pong Oradea – Table Tennis Club (www.kingpong.ro) timp de 2 ore, iar primii 20 extrași la tombolă au primit câte un tricou inscripționat în engleză cu sloganul ”Discover Bihor”.

Evenimentul “Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Valea Ierului” a fost organizat de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu primăria oraşului Valea lui Mihai, respectiv primăriile comunelor Sălacea şi Tarcea.

Foto: AMD Bihor si Vasile Gheorghe