Peste 6.000 de misiuni desfășurate de jandarmii bihoreni în anul 2023
Stiri Bihor

Peste 6.000 de misiuni desfășurate de jandarmii bihoreni în anul 2023

În anul 2023, activitatea jandarmilor bihoreni a vizat intensificarea misiunilor specifice, în domeniul ordinii publice, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii, creşterea siguranţei cetăţeanului, concomitent cu menținerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază și protecție instituțională.

Instituţia a acționat alături de celelalte componente din sistemul de apărare şi securitate naţională, organizaţiile, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice locale, din zona de competenţă, fiind un factor catalizator şi dinamic în sistemul de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, în efortul general depus pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

Pe parcursul anului 2023, jandarmii bihoreni au desfășurat un număr de 6.530 de misiuni specifice, cu un efectiv de 18.976 de jandarmi, pentru siguranța cetățenilor județului Bihor, dintre care amintim:

  • 408 misiuni de menținere a ordinii publice, cu o creștere de 3,34% față de anul trecut;
  • 524 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu o creștere de 2,09% față de anul trecut;
  • 8 misiuni de intervenţie, care au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor, urmărindu-se reducerea timpului de reacție.

În conformitate cu legea 550 / 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române au fost executate 1.463 misiuni, astfel:

  • 318 în stațiuni montane şi pe traseele turistice adiacente din: Stâna de Vale, Padiş și satul de vacanță Vârtop..
  • 739 în zona unor instituții de învățământ preuniversitar;
  • 228 echipaje de intervenţie antiteroristă;
  • 178 acțiuni punctuale;

Conform O.M.A.I. nr. 60 / 2010 privind organizarea activităților de menținere a ordinii şi siguranței publice, au fost executate 3.945 misiuni de patrulare:

  • 366 misiuni, fiind constituite un număr de 731 patrule de jandarmerie în mediul urban;
  • 1352 misiuni de menţinere în sistem integrat în mediul urban, fiind constituite un număr de 593 patrule mixte cu poliția;
  • 2227 misiuni de menţinere în sistem integrat în mediul rural fiind constituite un număr de 422 patrule mixte intercomunale cu poliţia.

În stațiunile montane, în anul 2023 au fost executate 318 misiuni de menţinere a ordinii publice.

Pe linia aplicării prevederilor legale au fost constatate, independent 168 fapte de natură penală, cu 177 autori, iar în cooperare cu Poliţia, 242 fapte de natură penală cu 260 autori identificaţi.

De asemenea, au fost aplicate 1.333 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.144.616  lei.

În anul 2023 au fost executate 63 misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea din județul Bihor. 

În ceea ce privește misiunea de pază și protecție a obiectivelor, bunurilor și valorilor, la nivelul județului se execută misiuni de pază și protecție la un număr de 30 obiective și și misiuni de pază a transporturilor de bunuri, valori și documente clasificate.

 În anul 2023, ca o premieră în istoria Jandarmeriei Bihor, având în vedere rezultatele obținute în ultima perioada de timp, Drapelul de Luptă a I.J.J. Bihor a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne de pace pentru militari.

În anul ce urmează, angajamentul nostru pentru siguranța cetățenilor rămâne neschimbat. Ne vom concentra eforturile pentru crearea unui mediu sigur, reafirmând dedicarea noastră în slujba cetățenilor și a Statului.

Ne găsiți și pe Google News