Peste 4.000 de persoane legitimate și 280 de societăți comerciale și mijloace de transport verificate în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus in Bihor
Stiri Oradea

Peste 4.000 de persoane legitimate și 280 de societăți comerciale și mijloace de transport verificate în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus in Bihor

Sâmbătă, 10 aprilie a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului – Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

În cadrul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acționat integrat, au legitimat 4.055 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 101 societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 179 de mijloace de transport, din care 46 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 45.750 de lei.

interlink.ro

Dintre acestea, 115 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 31.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție și 57 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 14.250 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă, 10 aprilie a.c., pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în județul Bihor, au fost angrenați 91 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 15 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, 4 cadre ale Poliției Locale Oradea, 1 pompier militar din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al judeţului Bihor, 1 inspector al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 1 comisar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, 1 inspector al Direcției de Sănătate Publică, precum și 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Menționăm că acțiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 vor continua zilnic, la nivelul județului Bihor. Acestea se vor desfășura integrat, împreună cu partenerii instituționali.

Scopul acestor acțiuni nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19.

Reamintim că, în localitățile în care incidența ratei de infectare este de peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică este restricționată circulația autovehiculelor și persoanelor în intervalul orar 20.00 – 05.00, iar închiderea programului de funcționare a societăților comerciale are loc la ora 18.00.

Totodată, în toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile depășește 7 la mia de locuitori, este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 05.00.

De la aceste reguli există excepții justificate. Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News