Peste 100 de elevi, din 6 judete, au participat sambata, la Oradea, la concursul „Scoala fara violenta” (FOTO)
Educatie

Peste 100 de elevi, din 6 judete, au participat sambata, la Oradea, la concursul „Scoala fara violenta” (FOTO)

Peste 100 de elevi şi profesori din şase judeţe s-au întrecut, la sfârşit de săptămână, în cadrul unui amplu concurs de prevenire pe teme juridice, sub genericul  „Şcoala fără violenţă”.

Sâmbătă, 20 mai a.c., la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa regională a concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” şi cu Corpul Naţional al Poliţiştilor. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. În concursul regional au fost implicaţi peste 100 de copii şi cadre didactice din şase judeţe – Bihor, Alba, Maramureş, Cluj, Arad şi Satu Mare. Concurenţii au avut de parcurs patru probe, respectiv un moment artistic, realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalităţii, o probă de dezbatere şi o probă de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

interlink.ro

Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente. Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive ale cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atâît în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor. 

Cea de-a treia probă, proba teoretică, a curprins un set de 10 întrebări formulate din Ghidul practic de prevenire a criminalităţii şi victimizării pentru orele de dirigenţie „Un antidot al violenței!”, partea a II-a, editat în 2015 de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. Elevii au fost testaţi cu privire la modalitatea de a face faţă unor situaţii de risc, cunoaşterea unor reguli de comportament pe stradă, acasă şi la şcoală, s-au confruntat cu întrebări cu privire la prevederile Codului Penal referitoare la vârsta răspunderii penale a minorilor şi sancţiunile care se aplică minorilor în cazul săvârşirii de fapte penale.

În cadrul ultimei probe, cea de dezbatere, fiecare echipaj a delegat doi elevi care au trebuit să argumenteze pro şi contra pe o temă dată, respectiv „Vârsta răspunderii penale a minorilor este 14 ani”. Argumentarea probei a fost realizată în maxim cinci minute, iar elevii au folosit argumente de ordin moral, social, legal. În cadrul dezbaterii au fost urmărite abilitățile oratorice, exprimarea corectă în limba română, dar și argumentele cu privire la afirmația dată și cunoștințele acestora cu privire la vârsta răspunderii penale și cercetare, analiză și argumentare, cu privire la logica şi accesibilitatea informaţiilor oferite. Elevii au fost foarte bine documentaţi, folosind ca suport date statistice, opinii, citate, dovendind că şi-au însuşit cunoştinţele juridice cu privire la răspunderea penală a minorilor. 

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, avocaţi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea.  Mesaje precum „Spune nu vilenţei!”, „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul!”, „Mesajul meu de pace”, „Cyberbulling-ul, o formă de violenţă”, „Matematica în limbajul violenţei”, „Forța e slăbiciune, nu putere!”, „Bătaia nu face legea!” ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!”, „Combaterea violenței? E în tine însuți!”, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului (anexăm foto).

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a fost adjudecat de echipa Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, locul al – II – lea a revenit echipajului format din elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Economic „Dinonisie Pop Marţian” din Alba Iulia s-a clasat pe locul al III – lea.

Locul al patrulea a fost obţinut de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, locul cinci a fost câştigat de elevii Liceului Teoretic „Mihai Veliciu” Arad, al şaselea loc a revenit echipei Liceului Teoretic nr.1 Dobreşti, locul şapte Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, locul opt a fost câştigat de elevii Colegiului Naţional „George Bariţiu” Cluj Napoca, iar cel de-al nouălea loc a revenit elevilor Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare. 

Totodată, au fost acordate și trei premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinut de echipajul Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea, pentru lucrarea „Nu ştiu să plâng, aşa că dau cu pumnul”, scris de eleva Hepuţiu Oana. Cel de-al doilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Siladi Milena, de la Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu lucrarea „Forţa e slăbiciune, nu putere!”, iar cel de-al treilea premiu special la secţiunea eseu a fost câştigat de eleva Erdei Denisa Ioana, din cadrul Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, cu lucrarea „Spune nu violenţei”.

Premiul special pentru „Cea mai bună interpretare” a fost obţinut de elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, cu sceneta „Bătaia nu face legea!”, interpretare Bodog Bogdana, Vidican Ioana, Borși Dominika, Moisi Danesa, Hepuţiu Oana.

Ehipajele de elevi și profesori care au participat la concurs, abordând în mod conștient, responsabil și creativ problematica prevenirii violenței în școli și care au prezentat în mod artistic propria viziune cu privire la formele de manifestare ale violenței și modalitățile de abordare a luptei împotriva violenței sunt: 

 1. Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea:
 • Titlul scenetei prezentate: „Forța e slăbiciune, nu putere!”
 • Cadre didactice: Stroie Ramona, Țiț Gabriela
 • Elevii participanţi: Baciu Șerban, Buzle Marcus, Urs Arian, Mag Antonio, Chirilă Paula, Siladi Milena.
 1. Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea:
 • Titlul scenetei prezentate: „Bătaia nu face legea!”
 • Cadrele didactice: Mihincău Dana, Crăciun Alexandrina, Vaida Cristina
 • Elevii participanţi: Bodog Bogdana, Vidican Ioana, Borși Dominika, Moisi Danesa, Hepuţiu Oana.
 1. Liceul Tehnologic Nr. 1  Dobreşti: 
 • Titlul scenetei  prezentate: ,,Viața ca o … telenovelă!”
 • Cadre didactice: Soca Lavinia
 • Elevii participanţi: Seican Andreea Ioana, Popa Gabriel Natanael, David Octavian Pavel.
 1. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea:
 • Titlul scenetei prezentate: „Şcoala fără agresivitate
 • Cadre didactice: Timofte Camelia, Daniela Marinău, Ionela Belbe
 • Elevii participanţi: Băican Rebeca, Piscoi Dina, Trifa Georgiana, Sușca Andrei, Balotă Răzvan.
 1. Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu-Criș, judeţul Arad
 • Titlul scenetei : „Violența ca act inconștient”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Palcu Felicia Amelia, Badea Cristina
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Borza Diana, Bocu Daiana, Bonca Adelin, Mândruţiu Vlad, Mager Andrei
 1. Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca
 • Titlul scenetei prezentate:  „Ne pasă de lumea în care trăim!”
 • Numele și prenumele cadrelor didactice: Bucur Carmen, Popescu Cristina
 • Numele și prenumele elevilor participanți: Decea Tudor, Călugăr Francesca, Pop Patricia, Todoran Gabriel
 1. Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”, Satu Mare
 • Titlul scenetei: „Spuneți NU violenței!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice:  Groza Gabriel Ioan, Macarie Simona
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Erdei Denisa Ioana
 1. Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Baia Mare, Maramureș
 • Mesajul transmis la secțiunea scenetă: „Trei motive!”
 • Numele şi prenumele cadrelor didactice: Inceu Sanda Maria
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Dragoș Gabriela, Ghirasin Liana, Tarba Ștefania, Muntan Rareș, Sălăgean Tudor
 1. COLEGIUL ECONOMIC„DIONISIE POP MARȚIAN” – ALBA IULIA
 • Titlul scenetei: „Și cuvintele lovesc!”
 • Numele Şi Prenumele Cadrelor Didactice: Scheau Ana-Maria
 • Numele şi prenumele elevilor participanţi: Curta Sergiu, Degan Paul, Fara Maria Alexia, Gherghel Ioana, Kisgyorgy Andreea
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News

0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0