Patru irakieni, opriti in zona de frontiera de la Salonta, in tentativa lor de a trece fraudulos frontiera
Stiri Bihor

Patru irakieni, opriti in zona de frontiera de la Salonta, in tentativa lor de a trece fraudulos frontiera

noriel.ro
În data de 14.11.2017,poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Salonta, judeţul Bihor, au oprit pentru control, în jurul orei 19.30, pe raza localităţii Ciumeghiu, un autoturism marca BMW 530,în care se aflau patru cetăţeni străini.

Poliţiştii de frontieră au procedat la legitimarea şoferilor, constatând că aceștia sunt cetăţeanul moldovean C.M. şi respectiv cu dubla cetăţenie româno-moldovean L.P., în vârstă de 24 şi 27 de ani , cu domiciliul în Republica Moldova. Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru verificări.

 Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni irakieni, 2 bărbaţi, o femeie şi un minor, adulți cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, iar minora de 11 ani, toţi fiind solicitanţi de azil în România. 

La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.

decathlon.ro

Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Pornind de la acest caz, recomandăm cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.

Totodată, reamintim că ”fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârșită în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi art.263 Cod penal”.