Pasajul Madach, cunoscut ca Pasajul Bazarului, va intra în proces de reabilitare
Stiri Oradea

Pasajul Madach, cunoscut ca Pasajul Bazarului, va intra în proces de reabilitare

chilipirul-zilei.ro/

A fost semnat contractul pentru reabilitarea clădirii pasajului Bazarului din Oradea, o clădire monument situată pe strada pietonală Republicii. Licitația a fost câștigată de către S.C Alb Construct SRL, valoarea lucrărilor fiind de 607.182,59 lei fara tva.

După o lungă perioadă în care a fost nefuncţional, bazarul care leagă străzile Republicii şi Madacs Imre va fi reabilitat. Lucrările vor consta în închiderea celor două goluri de acces spre strada Republicii, respectiv strada Madach Imre, demontarea uşilor şi ferestrelor din lemn, schimbarea unitară a celor 4 uși de acces dinspre pasaj spre spațiile comerciale și spre curțile interioare precum și a celor 4 ferestre tip vitrine ale spațiilor comerciale.

Totodată, se vor realiza două vitrine de expunere în nișele existente ale pasajului. Întregul spațiu al pasajului va rămâne necompartimentat. Reparațiile pereților şi ale bolţii tavanului pasajului vor consta în reparații tencuieli, refacerea zugrăvelilor, a profilaturilor și a decorațiilor. Tencuielile exterioare degradate şi desprinse de pe perete se vor îndepărta şi se vor reface. Pardoseala se va amenaja prin continuarea placajului din piatră naturală  de porfir din Piața Ferdinand

Termenul de începere a lucrărilor este 10 ianuarie 2022,  iar durata de execuție este de 12 luni.

decathlon.ro

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.