Paradă a costumelor populare, concert de colinde și dansuri tradiționale autentice, maine in diferite locatii din Oradea
Stiri Oradea

Paradă a costumelor populare, concert de colinde și dansuri tradiționale autentice, maine in diferite locatii din Oradea

În prag de sărbători, „Bibliovibes” | #educultcentre organizează în seria de evenimente care fac parte din proiectul Bihorul colindă, marți, 5 decembrie 2023, o paradă a costumelor populare, concert de colinde și dansuri tradiționale autentice, inclusiv maghiare, cu participarea a 45 de grupuri de colindători, reprezentând toate ciclurile de învățământ și tipuri de școli.

Parada costumelor populare are ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural și spiritual local, în contextul desfășurării ediției a XVII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Asociația Cele Trei Crișuri, Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazul”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Manifestarea debutează la ora 13:00, cu parada costumelor populare, pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea (Parcul 1 Decembrie), unde, de la ora 14:30, va începe festivalul-concurs.

Acesta se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni:

  1. Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii din sat) – sub formă de concurs;
  2. Colinde de largă circulaţie.

Participă grupuri de colindători constituite în medie din 12 elevi, iar repertoriul fiecărui grup cuprinde câte două colinde, câte una pentru fiecare secțiune.

Festivalul cuprinde o etapă de preselecţie ce vizează repertoriul încadrat în secţiunea Colinde inedite, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în dialect, precum și autenticitatea costumației. Preselecţia urmărește vechimea şi originalitatea colindei culese dintr-un sat sau altul, respectiv colaborarea cu un rapsod.

Evenimentul, cuprins anul acesta în programul Bihorul colindă, îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic, punând în valoare parteneriatul dintre Biserică – Şcoală – Familie – Comunitate.

Proiectul Bihorul colindă este organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Revista Várad și Revista Familia, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Teatrul Szigligeti Oradea.

Bihorul colindă are ca scop de a readuce la lumină frumoasele tradiții și obiceiuri ale bihorenilor cu ocazia acestei mari sărbători a creștinătății, care este Crăciunul. Vor încânta publicul cu colinde și obiceiuri tradiționale colindătorii din zonele unde au loc aceste evenimente, care vor fi îmbrăcați în port tradițional specific locului, pentru a aduce un plus de autenticitate manifestărilor și pentru a spori farmecul acestora. Cetele de colindători vor fi formate din ansambluri folclorice locale, alături de de grupuri formate din feciorii satului, vârstnici, artişti consacraţi şi artişti în devenire sau cei din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Proiectul cultural „Bibliovibes” | #educultcentre este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria. 

Participarea este gratuită la toate evenimentele!

Ne găsiți și pe Google News