Ortodonție și stomatologie: Care sunt diferențele dintre aceste două specializări?
Diverse

Ortodonție și stomatologie: Care sunt diferențele dintre aceste două specializări?

Dacă te-ai gândit vreodată la îmbunătățirea zâmbetului tău sau ai avut probleme cu dantura, atunci cu siguranță ai auzit de ortodonție și stomatologie. În cele ce urmează, vom explora diferențele dintre cele două specializări medicale pentru a te ajuta să înțelegi mai bine care este mai potrivită pentru nevoile tale dentare.

Ce presupune specializarea în ortodonție?

Ortodonții sunt medici dentiști care au urmat o pregătire suplimentară în domeniul ortodonției, specializându-se în diagnosticarea, prevenirea și corectarea anomaliilor dento-maxilare. Aceștia se ocupă în principal de tratarea malocluziilor (înghesuiri, suprapuneri sau poziționări incorecte ale dinților) și a altor probleme ortodontice cum ar fi lipsa spațiului pentru dinții permanenți, mușcătura incorectă, asimetriile maxilare etc.

Tratamentul ortodontic presupune, de obicei, utilizarea unor aparate dentare, care aplică presiuni controlate pentru a repoziționa treptat dinții în arcadele dentare. Scopul final este obținerea unei ocluzii (contact între dinții superiori și inferiori) funcționale și estetice. Ortodonții colaborează adesea și cu chirurgi maxilo-faciali în cazurile complexe care necesită intervenții chirurgicale.

Consultarea unui ortodont într-un cabinet de ortodonție Cluj este indicată dacă ai probleme precum dinți înghesuiți, suprapuși, dacă simți că mușcătura ta nu este optimă sau dacă nu ești mulțumit de aspectul și alinierea dinților tăi. După o evaluare completă, ortodontul îți va recomanda cel mai bun plan de tratament personalizat.

Ce presupune specializarea în stomatologie generală?

Stomatologii sunt medici dentiști care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor și leziunilor orale precum carii dentare, boli parodontale (afectarea gingiilor și osului care susține dinții), abcese dentare etc. Aceștia oferă îngrijiri dentare complete, de la consultații de rutină și curățări profesionale, până la tratamente complexe cum ar fi plombe, extracții, tratamente de canal și protezare.

Spre deosebire de ortodonție, care se concentrează pe corectarea poziției dinților, într-un cabinet de stomatologie se tratează o gamă largă de probleme ale dinților, gingiilor și structurilor de suport. Stomatologii efectuează controale periodice, radiografii, detartraje profesionale, aplică tratamente cu fluor, fac educație pentru prevenirea afecțiunilor dentare și așa mai departe.

Este recomandat să-ți vizitezi periodic stomatologul pentru controale de rutină, detartraj și evaluarea stării de sănătate orale. Dacă ai dureri dentare, sângerări gingivale, dinți deteriorați sau alte probleme, stomatologul poate pune un diagnostic și îți poate recomanda cel mai bun tratament, care poate include plombe, extracții sau protezare în funcție de necesități.

Atât ortodonția, cât și stomatologia generală sunt esențiale pentru o stare de sănătate orală optimă.

Deși se intersectează, cele două specializări diferă prin aria de expertiză. Indiferent că ai nevoie de tratament ortodontic sau de îngrijiri dentare generale, este important să vizitezi regulat un medic specialist în domeniul oral. O comunicare deschisă cu medicul tău dentist și urmarea recomandărilor acestuia este cheia pentru o sănătate orală excelentă.

Ne găsiți și pe Google News