Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică
Cultura

Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică

evomag.ro

Joi, 21 octombrie, la orele 19.00 Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma”, op. 36 de Edward Elgar, sub bagheta maestrului Alpaslan Ertüngealp.

St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst este o lucrare dedicată instrumentelor cu coarde, publicată în anul 1922; finalizată cu aproape un deceniu înainte, aceasta a suferit numeroase modificări până la data publicării. Numele St. Paul l-a dobândit de la Școala de Fete cu același nume din Hammersmith, Londra. Între anii 1905-1934, compozitorul și-a desfășurat activitatea didactică în școala mai sus amintită, perioadă în care s-a construit și un studio izolat fonic în respectiva instituție. Datorită acestui fapt, Holst, simțindu-se recunoscător a intitulat suita după numele școlii. 

Cea de-a doua lucrare a serii este dedicată tot ansamblului de coarde. Cu toate că este o lucrare din perioada timpurie de creație, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 a lui Edward Elgar este una dintre puținele creații de care compozitorul a fost pe deplin mulțumit. Exigent cu sine însuși, Elgar afirma odinioară faptul că lucrările compuse până la această serenadă, sunt doar niște experimente muzicale. 

 Lucrarea intitulată Variațiunile „Enigma”, op. 36, a fost compusă de Elgar la finele secolului al XIX-lea și cuprinde 14 variațiuni pe o temă dată. Compozitorul a dedicat lucrarea prietenilor din anturajul său, astfel încât fiecare schiță variațională creonează o cunoștință apropiată. De-alungul discursului sonor sunt portretizați soția sa, Alice, prieteni apropiați ai cuplului, și chiar Elgar însuși.

decathlon.ro

Dirijorul Ertüngealp Alpaslan și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, acolo unde a studiat pianul. Mai apoi a devenit licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, unde a continuat studiul pianului și pe cel al artei dirijorale. În anul 2002, Alpaslan este câștigător al Competiției Internaționale de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, moment în care se afirmă ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra. 

Accesul în sala de spectacol se face în conformitate cu hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, și anume toți spectatorii trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste fie vaccinarea cu schema completă (și să fi trecut cel puțin 10 zile de la rapel sau doza unică, în cazul vaccinului J&J), fie trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2, și să se găsească în intervalul 10-180 de zile de la data confirmării.