Oradea va fi martora unor spectacole teatrale stradale in cadrul Festivalului KaravanAct
Cultura

Oradea va fi martora unor spectacole teatrale stradale in cadrul Festivalului KaravanAct

KarvanAct OradeaAnul acesta festivalul aduce producții din Slovenia, Italia, Ungaria și România. Călătoria începe în Oradea, in perioada 11-14 august.

A treia ediție a Festivalului KaravanAct organizat de către Asociația Teatrală Shoshin va avea loc între 11-14 august. În acest an,  timp de 3 zile, festivalul de Teatru pe Drum va aduce 7 trupe din 4 țări în 3 orașe. În total vom vedea 9 spectacole, iar programul extra va fi concertul experimental  Générique (Iszlai József și Albert-Nagy Örs).

În afară de spectacolele teatrale, vom putea vedea și parade stradale. Se pregătește un program foarte variat: teatru de stradă interactiv, galerie “ready-made”, in are liber, un spectacol bazat pe un repertoriu franciscan din secolul al XIII-lea, circ de marionete și multe alte evenimente interesante cu artiști începători, dar și companii europene renumite. Spectacolele prezentate oferă o secțiune transversală pentru societate și teatru; experimentează cu forme noi; permite crearea unei experiențe comunitare; contopește granița dintre spectator și artist; permite educația activă.

Compania Kud Ljud din Slovenia sosește cu două spectacole de teatru de stradă, producțiile Invasion și Streetwalker, prezentate deja la mai multe festivaluri internaționale. În ambele se străduiesc să dezvolte un dialog organic dintre spectator și performer. În prezentările lor, ei privesc spațiul din jurul și rețelele sociale dintr-o perspectivă nouă. Compania a participat la peste 100 de festivaluri din întreaga lume cu cele două proiecte.

interlink.ro

În coproducția companiei Regula contra Regulam din Italia cu Institutul Grotowski din Polonia, spectacolul Ave, Eva studiază posibilitățile de transformare, și prin dans, cântece și jocul actorului evocă figuri feminine din Biblie de la Eva până la Maria. Tot din Italia vine trupa cu renume internațional Teatro Tascabile di Bergamo: în spectacolul Messieur, how embarrassing! vom vedea trucuri bravuroase și clovnerie, în timp ce Angikam oferă o călătorie transculturală temporală și ne duce la genuri teatrale din India timpurilor vechi. Ultimele două spectacole vor fi prezentate doar la Cluj-Napoca în ziua de închidere a Festivalului.

Organizatorul Asociația Teatrală Shoshin va prezenta o producție proprie, Taurul negru și alte povestiri, un spectacol de teatru de stradă al cărei protagoniști sunt trei bandiți povestitori  și acompaniamentul lor, în timp ce studenții de actorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta producția Zarvă. Etude-uri în aer liber, în care mai multe elemente teatrale sunt aliniate: picioroange, clovni, păpuși.

Vor sosi din Ungaria două companii: Atelierul creativ Magamura, care evocă circul marionetelor în spectacolul Circul Dobronka, în timp ce UtcaSzak prezintă – prin intermediul instrumentelor teatrului fizic și ale expresiilor din circ – poveștile tinerilor din Borsod care trăiesc în situații dezavantajate.

Shoshin - A fekete bika es mas tortenetek Foto Rumann Gabor

Festivalul KaravanAct nu va uita nici de paradele stradale: ajungând într-un oraș nou astfel se vor prezenta orașului. Programul este piperat de concertul Générique, care este o cooperație specială a lui Iszlai József și Albert-Nagy Örs. În muzica lor elementele electronice, instrumente acustice – chitară, saxofon – și spoken word se amestecă într-o combinație inedită.

Festivalul a fost creat în 2015 cu scopul de a regândi și a revitaliza un obicei străvechi: cel al trupelor ambulante. KaravanAct își propune să fie un organism viu, care creează un dialog cu publicul, nu așteaptă să fie căutat, ci merge la spectatori, înțelege și integrează mediul înconjurător, provocând totodată teatrul și concepțiile noastre despre el prin diversitatea spațiilor folosite, prin varietatea genurilor și tematicilor abordate.

Unicitatea festivalului este caracterul itinerant, care inseamnă că se derulează nu doar un singur festival, ci trei. Acest din urmă aspect oferă și „valoarea interioară” KaravanAct: spre deosebire de festivalurile clasice, între companiile care participă aici se dezvoltă o comunicare reală, deoarece trăiesc împreună timp de 13 zile. Ei se ajută unul pe celălalt, au șansa de a vedea activitatea celorlalți, schimbă idei. În plus, ei învață unul de la celălalt: în timpul perioadei KaravanAct, în fiecare oraș se vor derula și ateliere de tip masterclass pe care Shoshin le va deschide și companiilor locale din orașele respective.

Mai multe detalii pe siteul www.shoshintheatre.com și pe pagina de Facebook al KaravanAct.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News