Oradea va fi impartita pe zone unitare de incalzire. Ce sunt acestea si cum arata (FOTO)
Stiri Oradea

Oradea va fi impartita pe zone unitare de incalzire. Ce sunt acestea si cum arata (FOTO)

Viceprimarul Mircea Mălan împreună cu directorul S.C Termoficarea Oradea S.A, Stănel Necula, au susținut azi, 27 septembrie 2017, o conferință de presă privind reactualizarea studiului de fezabilitate pentru stabilirea zonele unitare de încălzire din municipiul Oradea.

Potrivit proiectului, vor exista două zone de încălzire în municipiul Oradea, zona A unde poate funcționa o singură soluție tehnică de încălzire, respectiv zona B, unde asigurarea cu energie termică se poate realiza și prin alte sisteme, inclusiv individuale.

În acest moment, există un studiu de fezabilitate reactualizat, care stabilește zonele unitare de încălzire din municipiul Oradea. Urmează ca acest studiu să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, după care, în aproximativ două luni, va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local.

Viceprimarul Mircea Mălan a explicat, în cadrul conferinței de presă, de ce este nevoie de stabilirea acestor zone unitare în municipiu, în timp ce directorul Stănel Necula a detaliat criteriile care au fost avute în vedere la stabilirea zonelor unitare, dar și ce presupune această delimitare pentru Termoficare Oradea și pentru locuitorii municipiului.

Zonele unitare de încălzire arată zonele în care sistemul de termoficare este eficient

”Problema termoficării este una esențială pentru orașul nostru. Pentru ca un sistem de termoficare să fie funcțional trebuie întrunite trei elemente esențiale: capacitate performantă și eficiență în producerea energiei termice, o rețea de transport și distribuție corespunzătoare și existența de beneficiari ai sistemului. Faptul că 70% din orădeni sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare arată că avem un număr mare de beneficiari, iar asta implică o mare răspundere pentru noi toți. După cum se poate observa, s-au făcut multe investiții pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Aceste investiții au sens doar dacă există beneficiari/consumatori. În concluzie, zonele unitare exact asta fac, respectiv stabilesc acele zone din municipiu unde sistemul de termoficare este prezent, se dezvoltă, unde s-au făcut investiții și unde există proiecte de investiții și pentru anii următori, toate acestea fiind importante pentru asigurarea unor servicii de calitate la un preț rezonabil pentru cetățeni”, a explicat viceprimarul Mircea Mălan.

Legea nr. 325/2006 – privind  serviciile publice de alimentare cu energie termică stabilește la articolul 5, faptul că autoritățile locale au dreptul să stabilească zone unitare de încălzire, iar municipalitatea orădeană își propune să mențină aceste zone până când sistemul va fi eficient, performant și sustenabil.

Zonele unitare – scut în fața debranșărilor și instrument de protecție a investițiilor

Directorul S.C Termoficare Oradea, Stănel Necula a vorbit despre zonele unitare ca fiind un instrument de protecție, un scut în fața debranșărilor, care nu vor fi permise  în zonele unitare, dar  și un instrument de protejare a investițiilor.

”Primăria Oradea și Termoficare Oradea își propun ca acest sistem centralizat să devină atât de performant, încât schimbarea sistemului de încălzire, să fie ultima opțiune a cetățenilor din Oradea. Cele patru criterii care scot din zona unitară anumite areale sunt: pierderile din rețelele de transport – distribuție și din punctele termice, consumul raportat la metru liniar de conductă, investiția pe metru liniar de traseu și numărul de apartamente sau de case deservite de aceste rețele. Dacă din prisma celor patru criterii sistemul de termoficare dintr-un anumit areal al municipiului este eficient, acesta rămâne în zona unitară, dacă nu, atunci iese din zona unitară”, a declarat Stănel Necula.

În acest context zona unitară este importantă și pentru protejarea creșterii eficienței energetice.

,,Debranșările în zonele unitare de încălzire nu vor fi permise, deoarece acestea pot avea implicații față de colocatari. Debranșarea crează probleme pentru apartamentele învecinate și pentru funcționarea sistemului în ansamblu, deoarece scade temperatura în apartamentele învecinate, apare condensul și probleme în calculul energiei termice. Tocmai de aceea nu încurajăm acest fenomen”, a subliniat viceprimarul Mircea Mălan.

zona unitara termoficare

În arealele scoase din zona unitară, consumatorii vor beneficia în continuare de încălzire centralizată

Așa cum reiese din studiul de fezabilitate, toate zonele de blocuri rămân în zona unitară, iar unele zone de case rămân înafara zonei unitare, acolo cetățenii putând opta și pentru un alt furnizor de energie. Astfel, din cele 149 de puncte termice, 12 au fost scoase din zona unitară împreună cu aria pe care o deservesc, stabilindu-se că pierderile la aceste puncte sunt de până la 55%.

Cele 12 puncte termice scoase din zona unitară sunt: PT 809 -Tricotextil, PT 821 – Kogălniceanu, PT 825 – Dorobanților, PT 703 – Liceul Sanitar, PT 710 – Mobila Vrancea, PT 406 – Hotel Dacia, PT 206 – Spitalul CFR, PT 204 – Liceul de Muzică, PT 410 – Tribunal, PT 408-  Feleacului, PT 701 – Pasaj Vulturul Negru, PT 808 – Școala Generală nr. 3 (str Sucevei).

”Dacă va fi nevoie, vom monta în locul acestor puncte termice module termice la fiecare consumator sau condominiu în parte. Oamenii trebuie să știe că nu vor fi lăsați pe dinafară, dar nu vom mai investi aici, pentru că nu se mai justifică investițiile. Studiul de fezabilitate prezentat în cadrul conferinței de presă de azi este o propunere care urmează să intre în dezbatere publică, în care am ținut cont de propunerile cetățenilor de până acum, pe care îi îndemnăm să ne sesizeze propunerile lor și în perioada în care acest studiu se va afla în dezbatere publică”, a completat viceprimarul Mircea Mălan.