Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 18 mai, o conferință de presă privind noile măsuri pe care Primăria Oradea urmează să le implementeze pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Prima măsură constă în construirea unui centru municipal de colectare selectivă pe o suprafață de 3000 mp, pe str. Thurzo Sandor. Centrul va fi dotat cu 12 containere și va fi amenajat chiar la baza pasajului care trece peste centură, pasaj care face legătura dintre Cartierul Grigorescu și str. Atelierelor.
”Centrul de colectare va fi legat de sensul giratoriu care coboară de pe acest pasaj. Investiția în acest centru de colectare va fi făcută de către firma de salubritate RER Ecologic Service în baza unei HCL din 2015, prin care s-a prelungit contractul de salubritate pe 4 ani de zile cu condiția asigurării unui plan de investiții în salubritatea orașului în valoare de 850.000 euro. Prin urmare, și această măsură constând în construirea unui punct de colectare selectivă pe str. Thurzo Sandor intră în această investiție asumată de către RER”, a spus viceprimarul Florin Birta.
Valoarea studiului de fezabilitate pentru construcția și montajul acestui punct de colectare a fost deja aprobată de Consiliul Local și este estimată în jurul sumei de 825.000 lei (inclusiv TVA).
Primăria Oradea va asigura accesul la acest punct de colectare. După ce s-a obținut avizul de la Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi pentru legarea centrului la sensul giratoriu, au început lucrările de amenajare a drumului de acces la punctul de colectare. În momentul în care accesul va fi finalizat, cei de la RER vor începe construcția propriu-zisă. În prezent, firma RER desfășoară procedura de selecție a constructorului.
Durata de realizare a construcției va fi de cca 4 luni de zile, urmând ca în cursul lunii septembrie acest centru de colectare să devină funcțional.
Scopul acestui centru este în primul rând de a îmbunătăți ratele de colectare ale deșeurilor reciclabile și de a reduce impactul negativ asupra mediului în municipiul Oradea. ”Ne dorim ca acest centru să devină o soluție locală eficientă pentru municipiul Oradea în ceea ce privește colectarea selectivă. De asemenea, ne dorim ca acesta să devină un model de bune practici la nivel național. Este foarte important de menționat faptul că depozitarea va fi gratuită pentru toți locuitorii municipiului Oradea”, a completat viceprimarul Florin Birta.
În acest centru vor putea fi depozitate de la deșeuri cu conținut periculos până la bunuri reutilizabile: ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, materiale electrice/electronice, plastic, hârtie, lemn, deșeuri din construcții și inclusiv deșeuri vegetale. Toate acestea vor fi apoi transportate de către RER și valorificate corespunzător.
”O hotărâre de guvern de anul trecut specifică faptul că, în fiecare an, municipalitatea trebuie să reducă cu 15% rata de depozitare la haldă. La sfârșitul anului trecut am fost penalizați cu suma de 300.000 lei pentru că nu s-a putut respecta această prevedere. Noul punct de colectare este un prim pas pentru a putea scădea cu 15% gradul de depozitare la halda ecologică”, a spus viceprimarul Birta.
Oradea adoptă strategia „zero deșeuri”
A doua măsură pe care o va lua Primăria Oradea este strategia ”zero deșeuri”.Î n acest sens, municipalitatea a semnat un acord cu organizația internațională Zero Waste Europe, care implică atât consultanță în ceea ce privește elaborarea și implementarea strategiei, cât și monitorizarea pe termen lung și mediu.
Strategia „zero deşeuri” a fost recunoscută în anul 2014 de către Comisia Europeană ca fiind model de eco-inovare. Această strategie reprezintă un set de soluții, bune practici dovedite ca fiind funcționale în peste 350 de orașe europene. De menționat că sunt orașe care au depășit în termen de 2-4 ani ținta de 80% reciclare.
Pașii realizați până în prezent pentru implementarea acestei strategii constau în înființarea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Primăriei, Ecobihor, RER Oradea, Poliție Locală, ADI ECOLAND Bihor, experți și alte companii locale. Grupul de lucru a avut deja o serie de intâlniri, dintre care cea mai recentă a avut loc ieri, 17 mai, în format extins, în vederea analizei unor modele de bune practici în colectarea biodeseurilor și a sistemului “plătești pentru cât arunci”.
Totodată, grupul a realizat o vizită de lucru organizată de către Zero Waste Europe, în Parma, în vederea analizei pe teren a sistemului de gestionare a deșeurilor și a modului de implementare a strategiei “zero deșeuri”. Urmează ca grupul de lucru să beneficieze de o expertiză internațională.
Lansarea Centrului Municipal de Colectare a deșeurilor va reprezenta încă o resursă importantă pentru un mai bun management al deșeurilor si va fi integrat în strategia “zero deşeuri” ca element principal.
Ne găsiți și pe Google News