Oradea va avea in total aproape 400 de pubele de gunoi de tip insule supraterane incasetate
Stiri Oradea

Oradea va avea in total aproape 400 de pubele de gunoi de tip insule supraterane incasetate

Oradea va avea încă 100 de insule supraterane încasetate, cu câte 5 containere pentru toate fracțiile de deșeuri menajere, pe lângă cele 275 achiziționate de către municipalitate la începutul acestui an.

Cele 100 de insule suplimentare vor fi realizate în urma aprobării solicitării Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), care a participat la apelurile de proiecte ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Proiectul presupune realizarea insulelor ecologice digitalizate și are în vedere dezvoltarea și modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor municipale. Valoarea acestuia este de 8.605.681,35 lei, din care valoarea eligibilă este de 6.887.300,00 lei, iar valoarea neeligibilă este de 1.718.381,35 lei.

În anul 2022, Oradea a solicitat finanțarea unui număr de 275 de insule supraterane încasetate cu 5 containere. În luna februarie a anului 2023, a fost acceptată finanțarea proiectului „Dezvoltare, modernizare și completare a sistemului de management integrat al deșeurilor municipale la nivelul municipiului Oradea”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Având în vedere faptul că la ministerul de resort au mai rămas fonduri pentru acest proiect, administrația orădeană a considerat oportună achiziționarea a încă 100 de insule ecologice, alături de cele aproape 275 deja contractate.

Insulele ecologice supraterane încasetate, cu 5 containere de câte 1,1 mc pentru toate fracțiile – biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, vor fi așezate pe amplasamente pregătite pentru instalare. Fiecare insulă va deservi minimum 200 de locuitori, cu acces asigurat pe bază de cartelă electronică.

Noile containere vor fi amplasate în toate cartierele din oraș și vor fi protejate anti-vandalism, precum și împotriva accesului neautorizat, fiind dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate.

În urma semnării contractului de finanțare cu MMAP, se va face achiziția publică, după care containerele urmează să fie amplasate în oraș.

Ne găsiți și pe Google News