Oradea Summer film prin ochii unui voluntar. „Am avut un sentiment de implicare”
Diverse

Oradea Summer film prin ochii unui voluntar. „Am avut un sentiment de implicare”

evomag.ro
Oradea Summer Film, aflat la prima editie sub acest nume, s-a incheiat pe 27 august, insa ecourile unui festival de filme si bunavoie continua. Oradeni, turisti aflati in treacat prin Oradea, copii sau adulti, au avut ocazia de a se bucura, aproape o luna, de cinema in aer liber, in mod gratuit, in parcul Cetatii.

Organizarea unui eveniment de anvergura si de durata nu este usor de realizat, iar pentru bunul mers al lucrurilor, APTOR, in calitate de organziator, a avut parte de sprijinul unor voluntari, fara de care lucrurile ar fi fost mult mai dificile, asa cum ne-a declarat Larisa Birta, „Am avut 10 voluntari, cate 4 in fiecare seara, oameni entuziasti si dedicati, fara de care acest festival de filme nu ar fi aratat la fel. Nu stiu ce m-as fi facut fara ei

Va prezentam, in cele ce urmeaza, opinia unuia dintre voluntarii care au participat la buna desfasurare  a acestui eveniment si felul in care a perceput acesta Oradea Summer Film

Razvan Rocas - voluntar Oradea Summer Film
Razvan Rocas

„Prima ediţie a Oradea Summer Film tocmai s-a încheiat, însă impresiile care împresoară evenimentul sunt vii şi foarte proaspete. Lumea s-a putut bucura de o mare varietate a producţiilor cinematografice, parcul Cetăţii fiind mereu plin de oameni dornici să-şi petreacă după-mesele într-un mod diferit.

decathlon.ro

Printre toţi aceşti spectatori adunaţi laolaltă s-au aflat şi voluntarii, împărţind pliante, răspunzând celor mai nedumeriţi sau aranjând locul într-un mod cât mai armonios şi plăcut ochiului. Pentru că şi aceştia reprezintă o sumă a vertebrelor din coloana acestui eveniment, glasurile lor au datoria să răsune la fel de intens precum vocile tuturor celorlalţi participanţi, fie ei organizatori sau simpli spectatori. Într-o discuţie ulterioară, voluntarii şi-au exprimat atât motivele pentru care au ales să investească timp în acest festival, cât şi unele probleme care au existat şi pe care ei le-au observat îndeaproape. Oamenii care au activat pe parcusul lunii ca voluntari sunt oameni cu personalitate, astfel că opiniile lor n-au fost colectate într-un mod formal, prin întrebare şi răspuns, ci printr-un dialog antrenant pornind de la o stângăcie: o structurare prea rigidă a gândurilor celor prezenţi care a fost percepută iniţial, dar care a fost apoi respinsă, pentru a se face loc unui discurs mult mai liber. Astfel, toate părerile au fost adunate într-un conţinut unitar, ceea ce nu elimină, totuşi, individualitatea acestora, percepţiile lor rezonând într-un singur grai sonor.

Pentru început, împrejurarea a reprezentat un mod de a descoperi mecanismele care stau în spatele unei astfel de manifestaţii, ceea ce a dus şi la o înţelegere mai profundă a responsabilităţii pe care fiecare voluntar şi-o asumă pentru bunul mers, de la un capăt la altul.

Voluntari Oradea Summer Film 2017

Unii dintre noi am venit, de altfel, cu un gând precis de a pricepe toate particularităţile organizatorice, pentru a le putea aplica într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat unor alte evenimente pe care încet-încet ni le conturăm în minte. Mai mult de atât, a fost un liant prin care s-au adunat oameni cu aceleaşi interese şi cu gânduri de pe aceeaşi frecvenţă, sudând legături care vor dăinui. Astfel că haita şi-a regăsit membrii, iar odată redescoperiţi, aceştia nu se vor mai rătăci. Unul dintre marile plusuri ale acestui festival, vorbind ca voluntari, a fost consistenţa relaţiilor interumane şi dezvăluirile identitare ale fiecăruia dintre noi.

voluntari Parcul Cetatii Oradea

Mai apoi, comunitatea în care trăim fiecare dintre voluntari ne-a oferit suficiente motive pentru a-i mulţumi, fiind un prilej de a întoarce într-o oarecare măsură tot ceea ce am căpătat până acum. Efortul fiecăruia de a-şi duce sarcinile la îndeplinire au reprezentat un mod de a zâmbi şi de a rosti cu gura largă un mare „mulţumesc”. Ceea ce primeşti este important, dar mult mai fundamental este ceea ce oferi, pentru că acest voluntariat a demonstrat că a te angaja să îl bucuri pe cel care se află lângă tine, aduce înapoi o satisfacţie sporită, dar şi o mândrie personală: da, am luat iniţiativă. Cum ar putea rămâne cineva impasibil în momentul în care îi priveşti pe oameni ridicându-se şi plecând, dar parcă mai uşori decât atunci când au venit, mai binedispuşi, mai liberi? Conştientizând că şi tu, ca un simplu voluntar, ai avut un rol în a crea confortul acestora din urmă, eşti, la rândul tău, liberat. În plus, discutăm despre un sentiment de apartenenţă şi de contribuţie la dezvoltarea culturală a urbei. Printre voluntari se află şi cei a căror inimă le aparţine acestui oraş, iar implicarea a însemnat un pas în sedimentarea unui proces de înfrumuseţare spirituala a Oradiei, dar şi un sentiment împlinit al datoriei.

Desigur, ca oriunde, există şi lipsuri. Iar acestea nu au ocolit nici Oradea Summer Film. De vreme ce e vorba despre perspectiva voluntarilor, se cuvine să menţionez că aceştia au observat, într-adevăr, şi neajunsurile. Însă nu cred că ar trebui zăbovit asupra lor în articol, deoarece ele trebuie transmise în mod particular.

Ajungând la final, pe când părerile şi gândurile au fost exprimate, nu mai este altceva de spus decât că Oradea Summer Film a fost un mod ideal de a petrece luna august. S-au găsit oameni, au fost legate prietenii, iar acest articol este dovada vie a ceea ce s-a scris înainte, fiecare aspect dezbătut fiind un melanj de opinii a celor care au purtat numele de voluntari. Fiecare a trăit această experienţă în felul său propriu, însă colectiv, a fost un act constructiv indiferent de orizontul dinspre care ar fi îndreptată privirea. O primă cărămidă care va elabora fundaţia unui palat somptuos.

Razvan Rocas, voluntar la Oradea Summer Film”