Oradea se pregateste de Festivalul International de Teatru (FITO)
Evenimente

Oradea se pregateste de Festivalul International de Teatru (FITO)

Teatrul Regina Maria, anunță cu bucurie desfășurarea celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, care va avea loc în perioada 1-11 iunie 2023. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).

Spectatorii bihoreni, dar și turiștii care vizitează la începutul lunii iunie Oradea sunt invitați să se bucure de 11 zile intense de teatru, în care vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la teatre renumite din întreaga țară și de peste graniță, două concerte, dar și să participe la lansări de carte și discuții despre teatru.

Anul acesta Festivalul Internațional de Teatru Oradea va cuprinde trei mari secțiuni: secțiunea Concurs – Festivalul de Teatru Scurt, Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs și secțiunea Outdoor.

Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc, prima ediție a avut loc în anul 1976. Până în anul 2013, când a fost creat conceptul FITO, care a fost gândit ca un eveniment mai amplu, a funcționat ca un festival de sine stătător. Din 2013 a devenit secțiunea principală a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și are caracter competitiv. Anul acesta a ajuns la ediția cu numărul XXVI și cuprinde un număr de 17 spectacole care vor concura pentru cele cinci premii acordate de juriu. Selecția a fost realizată de către Conducerea Teatrului Regina Maria, iar juriul este format din trei personalități ale lumii teatrale, și anume: criticii de teatru Doru Mareș, Elisabeta Pop și Mircea Morariu.

Secțiunea Spectacole Invitate – Off Concurs este dedicată special orădenilor și aduce în fața spectatorilor șapte producții excepționale, dintre care musicalul de top „Familia Addams”, spectacolele „Seaside Stories” și „Ierbar”, regizate de Radu Afrim, și „Plugarul și Moartea”, spectacol regizat de Silviu Purcărete.

De asemenea, anul acesta festivalul are o dimensiune internațională puternică. Spectacole din Japonia, Polonia, Georgia și Republica Moldova se vor juca în cadrul secțiunilor concurs și off-concurs. Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău concurează cu spectacolul „Eu sunt vântul”, Meskheti State Drama Theatre din Georgia cu „’Til death do us part” și Polski Teatr Tańca, Poznań din Polonia cu „Romeos & Julias Unplagued. Traumstadt” în cadrul secțiunii concurs – Festivalul de Teatrul Scurt, iar Theatre Company 1980 din Tokyo, Japonia ne invită să facem o incursiune în cultura niponă prin „Balada de la Narayama”.

Secțiunea Outdoor vine cu o surpriză de zile mari. Pe lângă spectacolele stradale de teatru, „Nunta” (9 iunie) și „Grand Hostel Timișoara” (6 iunie), care vor avea loc la Cetatea Oradea și au intrarea gratuită, publicul este invitat în 4 iunie, de la ora 21:00, în Piața Unirii la concertul „Zdob și Zdub”. Înainte de marele concert, tot în Piața Unirii, de la ora 18:00, publicul tânăr este invitat să-i asculte pe CRISSTIA b2b STRIGOI.

Iubitorii de carte sunt invitați la lansările de carte, din 5 și 10 iunie, de la ora 11:00, la Librăria Humanitas, și la spectacolul-lectură „Autorul”, de Radu Herjeu, în 8 iunie, de la ora 18:00, la Casa Darvas-LaRoche.

Și anul acesta își dau întâlnire la Oradea nume mari ale teatrului românesc, dintre care îi amintim pe actorii Mariana Mihuț, Ofelia Popii, Marius Manole, dar și regizori, critici și directori de teatru.

Evenimentul de lansare al festivalului va avea loc în data de 31 mai, de la ora 19:00, în Piața Regele Ferdinand I (în fața teatrului) printr-un concert al Grupului Iza, o emblemă a folclorului autohton. La eveniment sunt invitați toți orădenii, intrarea fiind gratuită.

Mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi: partenerilor principali VPK Packiging, Optica Ovidiu, partenerilor Corex, NRGO, Asociația Teatrul Anonim, Librăriile Humanitas, Impress Media,  partenerului de mobilitate D&C Oradea, sponsorilor: Familia Darabont, Izvorul Minunilor, Restaurant Cofetăria La Teatru, Hotel Astoria, Hotel Continental, InterRegional Călători, Florăria Je t’aime, partenerilor media: Bihoreanul, Cotidianul Crișana, Jurnal Bihorean, Bihon, Revista Zile și Nopți, Bihorștiri, Evenimente Oradea, Agerpres, Magic FM, Oradea în Direct, Aleșd Online, InfoOradea, UZP Bihor, Utopium, Ovi Dan.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrului de marți până sâmbătă în intervalul orar 10:00 – 18:00 sau online pe Eventim.ro. Pentru informații suplimentare și rezervări de bilete, vă invităm să sunați la numărul de telefon: 0359.452.324.

Ne găsiți și pe Google News