Oradea găzduiește a doua ediție a festivalului anual al Uniunii Maghiare de Teatru, intitulat MAFESZT.
Cultura

Oradea găzduiește a doua ediție a festivalului anual al Uniunii Maghiare de Teatru, intitulat MAFESZT.

Trupele participante – fondatorii UMT: trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara, Teatrul Maghiar de Cameră Arad, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, respectiv Teatrul Szigligeti Oradea, împreună cu Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, care s-a alăturiat Uniunii în 2018 – vor aduce la Oradea spectacolele caracteristice aspirațiilor lor artistice. Așadar, în program apar spectacole pentru copii și tineret, producții de teatru-dans, evenimente de teatru-lectură, dar și spectacole de studio și de scenă mare.

A doua ediție a festivalului începe în 22 ianuarie, de la ora 17, cu spectacolul „Necunoscutul” al Ansamblului Nagyvárad. 

Teatrul Municipal Miercurea Ciuc vine la Oradea în aceeași zi, în sala mare a teatrului, cu comedia franțuzească „Floarea de cactus”, în adaptarea lui Gábor Nádas și Iván Szenes.

În rolul principal: veselia

interlink.ro

În a doua zi de festival, 23 ianuarie, de la ora 17, Teatrul Maghiar de Cameră Arad și Teatrul Jókai din Békéscsaba prezintă coproducția „Menuetul șuncii”. Spectacolul se bazează pe textul lui Raymond Cousse, pe care îl duce mai departe.

Tot a doua zi ne a duce și comedia TeatruluiTomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, un spectacol plin de ironie la adresa incapacității de a asuma răspunderea, dar și a tipurilor de oameni din jurul nostru. Spectacolul va avea loc în 23 ianuarie, de la ora 19, în sala mare a teatrului.

Voci contemporane

Spectacolul „Platonov” al Trupei Szigligeti va avea loc în cadrul MAFESZT II în 24 ianuarie, de la ora 17. În drama lui Cehov, scrisă la o vârstă fragedă, apar prototipuri de personaje și atitudini care, mai târziu, vor deveni caracteristice operei autorului.

În 25 ianuarie, de la ora 17, MAFESZT vă așteaptă la un spectacol individual al actorului András Hatházi. Actorul brașovean, distins cu nenumărate premii, de două ori câștigătorul premiului UNITER (2007, 2013), este cunoscut publicului român pentru mai multe roluri din filme artistice, printre care „Morgen”, regizat de Marian Crișan, și „Orizont”, de același regizor, o adaptare după romanul „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

Seria spectacolelor invitate continuă cu „Rabenthal”, prezentat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara. Drama lui Jörg Graser este pusă în scenă de unul dintre cei mai apreciați regizori români, Radu Afrim. Spectacolul este o viziune suprarealistă asupra lumii burgheziei, despre relațiile umane lipsite de orice esență, reflectând, cu multă ironie, la relațiile dintre oamenii din zilele noastre. Spectacolul va avea loc în 25 ianuarie, de la ora 19, în sala mare a teatrului. Despre acesta, criticul de teatru Mircea Morariu a scris următoarele: „Rabenthal mi se pare una dintre culmile creaţiei regizorale a lui Radu Afrim.
(…) În Rabenthal totul sau aproape totul este perfect gândit. Iată de ce cred că până şi celui mai cusurgiu critic îi va fi dificil să detecteze gratuităţi. (Adevărul)

În ultima zi a MAFESZT, de la ora 17, se va juca musicalul „Oliver!”, iar de la ora 20, în Studioul Szigligeti, urcă pe scenă trupele din Timișoara și Satu Mare, cu coproducția „Burundanga”. Piesele dramaturgului și traducătorului literar catalan contemporan Jordi Garcelan se desfășoară în timp real, într-o singură locație, cu un umor extraordinar, ridicând, în mod subtil, probleme importante ale societății. Cea mai cunoscută comedie a sa, „Metoda Grönholm” – pe lângă un succes răsunător pe plan internațional -, în ultimii ani, a fost inclus în repertoriul mai multor teatre de limba maghiară și română din țara noastră.

Spectacole pentru copii

În cadrul MAFESZT II, organizatorii așteaptă cei mai mici spectatori la trei spectacole pentru copii. În 23 ianuarie, de la ora 11, va avea loc spectacolul „Cipi, piticul cel fioros”, prezentat de Teatrul Municipal Miercurea Ciuc. Joi, 24 ianuarie, vă așteptăm la „Rengeteg Ábel și Kürtős Kata”, iar în 26 ianuarie, de la ora 11, la „Crăiasa zăpezii” de H. C. Andersen.

Bilete pentru spectacolele festivalului sunt disponibile la casieria teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19, sau cu o oră înaintea începerii spectacolelor. Mai multe informații despre spectacole și festival găsiți pe site-ul mafeszt.szigligeti.ro, sau pe pagina Facebook a MAFESZT.

Prețuri bilete:

 • MAFESZT – spectacole studio:
  • Preț întreg: 25 RON
  • Preț redus (elevi, studenți și pensionari): 15 RON
 • MAFESZT – Spectacole în Sala Mare*
  • Parter, lojă: 25 RON
  • Balcon: 15 RON
  • *Cu excepția musicalului „Oliver!”.
 • MAFESZT – spectacole pentru copii:
  • Preț întreg: 10 RON
  • Preț redus (elevi, studenți) 7 RON
 • Bilete pentru musicalul „Oliver!”:
  • Lojă – cele două scaune din față: 45 RON
  • Lojă – scaunele din spate: 40 RON
  • Parter: 30 RON
  • Balcon: 25 RON

Ne găsești și pe Google News