Oradea desi are cel mai mic pret din tara la gigacalorie, va scadea pretul de facturare cu inca 23 de lei/gcal. Primarul Birta: Acum se vad rezultatele investitiei in sistemul de termoficare
Stiri Oradea

Oradea desi are cel mai mic pret din tara la gigacalorie, va scadea pretul de facturare cu inca 23 de lei/gcal. Primarul Birta: Acum se vad rezultatele investitiei in sistemul de termoficare

Primăria Oradea scade prețul de facturare a gigacaloriei furnizată utilizatorilor sistemului de la 396 de lei la 373 de lei. Măsura a fost aprobată astăzi de către aleșii locali, care și-au dat girul pentru noile prețuri ale energiei termice practicate de către societatea Termoficare Oradea SA în Oradea, valabile din 1 ianuarie 2022. Asta înseamnă că următoarele facturi emise populației vor fi calculate în funcție de actualul preț al gigacaloriei.

„Așa cum am spus, în momentul în care Guvernul României va aloca bani care să acopere unele costuri de producție a gicacaloriei, noi vom reveni asupra prețului și vom scădea proporțional această sumă primită de la Guvern cu cheltuielile pe care le avem. În urma unui calcul, pe întreaga perioadă a iernii 2021- 2022, noi vom primi de la Guvernul României, suma de 11,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă jumătate din diferența de preț standard pe care îl calculează Guvernul, respectiv de 250 de lei, și prețul de achiziție pe care noi îl avem în momentul de față. Deci 11,7 milioane lei transformate în câtă gicacalorie se consumă într-o iarnă, ne-a reieșit o scădere a prețului gigacaloriei de la 396 de lei, prețul de facturare către populație, la 373 de lei. Practic, o reducere cu 23 de lei pe gicacalorie, care se va calcula o dată cu facturile emise din 1 ianuarie, deci facturile vor fi emise cu prețul nou”, a explicat primarul Florin Birta.

Edilul a arătat că Oradea are 77.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare și un preț total al gicacaloriei de 528 de lei, cel mai mic din țară. Din această sumă,  29% reprezintă subvenția suportată de Primăria Oradea, respectiv 155 de lei, restul de 373 de lei fiind prețul de facturare pentru consumatorii casnici.

„Aici se văd investițiile de aproximativ 200 de milioane de euro care au fost făcute în sistemul de termoficare din 2008 până în prezent și cred că și-a demonstrat performanța și utilitatea în această iarnă când, în ciuda temperaturilor scăzute, orădenii au avut un confort termic crescut în case și nu s-a întâmplat ca altădată să rămână fără apă caldă sau încălzire mai multe zile”, a precizat primarul.

interlink.ro

Acesta a mai dat exemplul altor orașe, precum Constanța, care are un preț al gigacaloriei de 1.189 lei (450 de lei – tarif populație) sau Craiova 931 lei (462 de lei – tarif populație).

 

 

 

Ne găsești și pe Google News