Oradea a ajuns la o incidenta mai mare de 7,5 cazuri / 1000 de locuitori. Magazinele se inchid la ora 22:00
Sanatate

Oradea a ajuns la o incidenta mai mare de 7,5 cazuri / 1000 de locuitori. Magazinele se inchid la ora 22:00

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 15 octombrie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar, precum și măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Decizia a fost adoptată în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1090 din 07 octombrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform Hotărârii CJSU nr. 71/2021, adoptată în baza analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităților în care se aplică restricții cuprinde:

  • – 13 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Dobreşti, Săcueni, Pietroasa, Abrămuţ, Tăuteu, Tulca, Mădăras, Buduslău, Curtuişeni, Cărpinet, Căpâlna, Ciumeghiu, Vârciorog;
  • – 37 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri / 1.000 locuitori: Remetea,  Lugaşu de Jos, Aştileu, Borş, Roşiori, Tămăşeu, Uileacu de Beiuş, Tărcaia, Bunteşti, Şimian, Lazuri de Beiuş, Balc, Nucet, Suplacu de Barcău, Roşia, Cherechiu, Vaşcău, Tinca, Drăgăneşti, Tarcea, Abram, Şuncuiuş, Borod, Diosig, Ştei, Copăcel, Auşeu, Curăţele, Şoimi, Ineu, Marghita, Cetariu, Husasău de Tinca, Batăr, Cociuba Mare, Pomezeu, Salonta;
  • – 14 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mica de 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Biharia, Lunca, Nojorid, Lăzăreni, Oşorhei, Tileagd, Bratca, Gepiu, Vadu Crişului, Beiuş, Aleşd, Câmpani, Măgeşti, Răbăgani;
  • – 20 localități cu incidență peste 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Toboliu, Ceica, Spinuş, Brusturi, Paleu, Căbeşti, Cefa, Chişlaz, Sântandrei, Sâmbăta, Hidişelu de Sus, Pocola, Oradea, Săcădat, Girişu de Criş, Budureasa, Derna, Sălard, Sânmartin, Ţeţchea.

Precizăm că, în aplicarea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 7674 din 07.10.2021, la nivelul satului Telechiu din comuna Țețchea s-a instituit carantina zonală pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 7 octombrie 2021.

Măsurile de limitare în localitățile de la nivelul județului se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate, începând cu data de  16 octombrie, ora 00:00. Printre cele mai importante măsuri privind purtarea măștii enumerăm:

  • – obligativitatea portului măștii în spații publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă;
  • – în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice deschise – sunt exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Tot în ședința de astăzi, prin Hotărârea CJSU nr. 72/2021, au fost aprobate scenariile de funcționare ale unităților școlare din județul Bihor, conform noilor prevederi din Ordinul Comun al Ministerului Educației (nr. 5.338/01.10.2021) și Ministerului Sănătății (nr. 1082/01.10.2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică. Potrivit acestora, consiliile de administrație al unităților de învățământ analizează și propun aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, după cum urmează:

  • – scenariul 1: participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ – indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă;
  • – scenariul 2: participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor – în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.

Totdodată, conform art. 6 alin. 2 din ordinul comun amintit, la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor / claselor se suspendă activitatea cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile.

Conform deciziei adoptate astăzi, începând cu data de 18 octombrie un număr de 615 de unități școlare își vor desfășura activitatea în scenariul 1 și 97 de unități școlare în scenariul 2 – din care 16 vor avea activitatea suspendată integral. Scenariul de funcționare al unităților de învățământ se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă / grupă / unitate de învățământ.

Ne găsiți și pe Google News