Obiceiul „stropitul” fetelor, reinterpretat în centrul Oradiei, cu ocazia Targului de Paste 2017
Cultura

Obiceiul „stropitul” fetelor, reinterpretat în centrul Oradiei, cu ocazia Targului de Paste 2017

În cadrul primei ediții a Târgului de Paște Oradea 2017 și în baza colaborării cu Primăria Oradea și APTOR, Consiliul Județean Bihor și-a asumat rolul de organizator și coordonator al evenimentelor dedicate copiilor, de promotor al produselor locale și tradițiilor din microregiunile Țara Beiușului și Valea Ierului, prin intermediul căsuțelor amplasate în Piața Unirii.

În Duminica Paștelui, la orele amiezii, Agenția de Dezvoltare Valea Ierului a prezentat unul dintre cele mai vechi obieciuri ale zonei: „stropitul” fetelor. În satele din Valea Ierului, tradiția se păstrează și astăzi, chiar dacă tinerii au înlocuit apa rece din găleată cu parfumuri. Una dintre localitățile în care obiceiul „stropitului” s-a păstrat intact peste generații este Roșiori, loc de unde au sosit, ieri, tinerii care au prezentat tradiția.

Așa cum era firesc, anunțul acestui eveniment a fost făcut vineri după-amiază, de către toboșarul din Sălacea, comună care, în Vinerea Mare, a ocupat căsuța Valea Ierului. Toboșarul este o prezență constantă în fiecare zi de miercuri, în piața din Sălacea, unde anunță obștei ultimile noutăți.

Cu câteva zile înainte, la căsuța Țării Beiușului principalele atracții au fost cântecele tradiționale, demonstrațiile de bătut toacă sau cioplitul lemnului, obiceiuri și tradiții ce reprezintă atracții pentru turiștii care vizitează Bihorul.

Ne găsiți și pe Google News