O noua opremiera medicala la Oradea. Au extirpat o tumora cerebrala unui pacient care era treaz si constient
Sanatate

O noua opremiera medicala la Oradea. Au extirpat o tumora cerebrala unui pacient care era treaz si constient

Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenție efectuată în premieră la nivelul județului Bihor, acesta fiind treaz și conștient în timpul procedurii.

Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de 2 centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng. S-a dispus rezecția tumorală cu ajutorul microscopului, iar deoarece tumora era situată într-o zonă cu funcționalitate importantă,  echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită “asleep-awake-asleep” (adormit-treaz-adormit).

Așadar, la începutul intervenției, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mate, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecție a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operație. Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secției de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere și i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde și de a reacționa, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie.

Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operația a durat 4 ore și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul nu își va putea aminti momentele de conștiență din timpul intervenției.

Pacientul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Această premieră medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Neurochirurgie, Secția Clinică ATI și psihologul din cadrul Secției Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către Dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

În momentul de față, pacientul și-a revenit post-operator și este în stare stabilă. Acesta urmează să își continue tratamentul oncologic.

Ne găsiți și pe Google News