O nouă comedie la Teatrul Regina Maria: LOCOTENENTUL DIN INISHMORE
Cultura

O nouă comedie la Teatrul Regina Maria: LOCOTENENTUL DIN INISHMORE

Teatrul Regina Maria are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, traducerea Bogdan Budeș, regia Ovidiu Caița, care va avea loc sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare.

Piesa a fost pusă în scenă pentru prima oară de Royal Shakespeare Company la The Other Place, Stratford-upon-Avon în anul 2001 și se numără printre cele mai de succes texte scrise de dramaturgul irlandez Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi europeni contemporani.

Martin McDonagh este cunoscut pentru umorul său negru absurd, violent, specific stilului teatral in-yer-face al cărui reprezentant este. Textele sale i-au adus numeroase premii, dintre care două Globuri de Aur pentru Cel mai bun scenariu original primul în 2018 pentru „Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri” (titlu original: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), iar cel de-al doilea anul acesta, pentru „Spiritele din Inisherin” (titlu original: The Banshees of Inisherin), film care are în palmares încă două Globuri de aur, și nouă nominalizări la premiile Oscar din 2023.


Citeste si: Programul lunii martie la Teatrul Regina Maria din Oradea


În ceea ce privește piesa „Locotenentul din Inishmore”, în 2003 a câştigat Premiul Olivier la categoria „Cea mai bună comedie nouă”, în 2006 a primit o nominalizare la premiul Tony Pentru cea mai bună piesă, iar în 2014 a fost clasată în The Daily Telegraph drept una dintre cele mai bune 15 piese scrise vreodată.

Spectacolul este o comedie neagră în care totul se desfășoară în extremă și care explorează teme precum violența, terorismul și consecințele extremismului. Prin intermediul umorului și al satirei aduce un comentariu la absurditatea violenței politice și oamenilor care sunt dispuși să întreacă limite morale, legale și logice deopotrivă pentru a-și proteja ideologia, fie ea doar personală.

Acțiunea are loc în Irlanda în timpul anilor ’90, iar spectacolul urmărește povestea lui Padraic, un terorist nemilos al Armatei de Eliberare Națională Irlandeză (INLA), care se întoarce în orașul său natal pentru a rezolva o situație de familie ce necesită intervenție imediată. În urma acestui element declanșator, atât el, cât și celelalte persoane implicate, pășesc într-un cerc vicios al răzbunării care transformă mici evenimente, altfel lipsite de dramatism, într-o mișcare absurdă de justițiarism extrem.

„Locotenentul din Inishmore” este un spectacol ingenios și provocator, care explorează teme complexe cu umor și perspicacitate, reușind să atingă și să evidențieze substraturi profunde ale naturii umane.

Direcția de scenă a spectacolului îi aparține regizorului Ovidiu Caița, care nu se află pentru prima oară în Oradea, reușind deja să capteze atenția publicului orădean cu cele trei spectacole montate pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea și „Sufocare sau Jurnalul unui sinucigaș cronic” (2018).

Decorul spectacolului este realizat de scenografa orădeancă Oana Cernea, care se întâlnește din nou cu regizorul Ovidiu Caița în aceasă formulă după ce au lucrat împreună la spectacole puse în scenă atât la Teatrul Regina Maria, cât și la alte teatre din țară.

Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Eugen Neag, Alin Stanciu, Giorgiana Coman, Tudor Manea, Pavel Sîrghi, Ciprian Ciuciu, Răzvan Vicoveanu

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani!

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc în data de 12 martie și 7 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus deja în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12:00 la 18:00, miercuri și vineri între orele 10:00 și 14:00, sâmbătă între orele 11:00 și 13:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online de pe Eventim.ro.

Ne găsiți și pe Google News