O noua bijuterie arhitectonica din Oradea a fost restaurata
Stiri Oradea

O noua bijuterie arhitectonica din Oradea a fost restaurata

Pe măsură ce clădirile din centrul vechi al Oradiei sunt restaurate, ni se dezvăluie tot mai multe frumuseți, ascunse până acum privirilor, asa cum putem vorbi astazi de bijuteria arhitectonică  „Casa cu Lei”. Construită în anul 1912, ea se găsește pe strada Roman Ciorogariu, odinioară denumită și Úri utca – strada Domnilor (Herrengasse), vizavi de Palatul Poștei, la nr. 12.

Compoziţia faţadei se dezvoltă simetric faţă de un ax central, marcat de un fronton înalt şi de un bovindou care marchează intrarea principală şi cuprinde cele două etaje. Poarta de intrare de lemn cu două cante, are decorațiuni de fier forjat.

Traveile laterale sunt îmbogățite cu câte un balcon la fiecare nivel, mai puţin traveea din partea stângă a imobilului care din motive necunoscute lipseşte.

Toate ferestrele au ancadramente şi în general o decoraţie bogată care marchează registrele verticale cu pilaştri şi mici decoraţiuni ce acompaniază pilaştrii şi parapeţii ferestrelor. Compoziţia este încununată la partea superioară de o cornişă orizontală care leagă întreaga compoziţie şi dă naştere frontonului sinuos triunghiular care este marcat la cele două capete cu statui de lei, datorită acestor elemente putând-o numi și „Casa cu lei”.

interlink.ro

Mijlocul triunghiului frontonului central este decorat cu o coroniță de flori. Sub acesta sunt montate două geamuri de mici dimensiuni. La baza frontonului, la nivelul statuii leilor, într-un cadru de forma unui pentagon neregulat, se află doi melci din stuc, iar bovindoul de la etajul doi se termină într-un arhitrav de formă pătrată flancată de patru stâlpi laterali și cu un basoreliev cu nimfe în partea de mijloc. Golurile tencuite sunt ornate cu pătrate decorate cu volute sau formă de melc, ornamnet care se repetă. Pilaștrii fațadei sunt ornați la nivelul etajului doi cu măslini, la etajul intâi și la nivelul parterului acești pilaștri decorativi sunt ornați cu elementele cornului abundenței. Elementele decorative: leul, melcul, cornul abundenței, măslinul fac trimitere la generozitate, perseverență, bunăstare, renaștere, chibzuință. Imobilul este costruit în jurul unei curți interioare de formă pătrată.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News