Noul program de transport judetean și modalitatea de atribuire a serviciului, aprobate
Stiri Bihor

Noul program de transport judetean și modalitatea de atribuire a serviciului, aprobate

Consiliul Județean Bihor a aprobat astăzi, 23 august, în ședința extraordinară, programul de transport public județean, lista stațiilor aferente programului și modalitatea de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane. A fost votat, de asemenea, caietul de sarcini al serviciului de transport.

Următorul pas prevede organizarea licitației pentru atribuirea loturilor către operatorii de transport.

Programul de transport a fost făcut mai suplu, astfel că 70% din traseele care se suprapuneau geografic au fost grupate. Au rezultat 21 de loturi, în așa fel încât orice operator de transport care va opera rute mai puțin profitabile să poată să își compenseze efortul financiar din cele cu număr ridicat de călători.

În ceea ce privește modalitatea de atribuire, schimbarea majoră o reprezintă eliminarea punctajului pentru vechimea pe traseu care reprezenta în anii precedenți criteriul principal de atribuire. Acest lucru duce la deschiderea pieței și pentru operatorii de transport care au acumulat experiență în mediul concurențial privat. Documentul aprobat prezintă condițiile de atribuire a unui contract de serviciu public, așa cum este acesta definit de regulamentul CE 1370/2007. Regulamentul cuprinde obligații și responsabilități clare atât pentru operatorii de transport, cât și pentru Consiliul Județean  Bihor, ceea ce înseamnă o mai mare stabilitate și predictibilitate a sistemului de transport public, încercând a se evita situațiile din anii precedenți, când unii operatorii de transport renunțau unilateral la prestarea unor curse sau trasee.

Prin această modalitate de atribuire se vor constitui garanții ce vor putea fi executate în cazul în care operatorul de transport își va încălca obligațiile contractuale, fiind stabilite penalități clare în funcție de anumite situații.

Pentru publicul călător este important de știut faptul că tarifele vor reflecta costurile operaționale efective și nu vor mai fi stabilite arbitrar de operatorii de transport. Prețul biletelor va fi stabilit în baza unei formule matematice clare, iar orice ajustare a acestor tarife va trebui să fie în concordanță cu eventualele modificări structurale ale elementelor de cheltuieli, care au fundamentat tariful inițial.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News