Noua linie de tramvai din Oradea aproape gata. In decembrie 2021 vom putea circula pe ruta Calea Aradului-Cantemir-Nufarul (Foto)
Stiri Oradea

Noua linie de tramvai din Oradea aproape gata. In decembrie 2021 vom putea circula pe ruta Calea Aradului-Cantemir-Nufarul (Foto)

evomag.ro

Lucrările la liniile de tramvai pe noul tronson care va face legătura între Calea Aradului şi Bulevardul Nufărul – Cantemir sunt realizate în proporție de 80%, urmând să fie finalizate în luna decembrie a acestui an.

Linia nouă de tramvai măsoară 3,8 km și face legătura între Calea Aradului și cartierele Nufărul-Cantemir.

Vorbim despre un alt contract pe mobilitate, fonduri europene, ceea ce înseamnă un plus valoare pentru orădeni și o creștere a calității transportului în comun, dar și o legătură mult mai bună între diferite zone ale orașului în ceea ce privește transportul cu tramvaiul. Este un proiect de 11,6 milioane de euro+TVA în care contribuția municipalității este de 2%, diferența de 98% fiind accesată pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional. Termenul de finalizare al lucrărilor este luna decembrie 2021 și estimăm că acestea vor fi în grafic, iar linia va fi finalizată până la termenul stabilit conform contractului”, a declarat primarul Florin Birta.

Până în prezent a fost realizată calea de rulare a tramvaielor în intersecția dintre străzile Primăriei – Decebal – Calea Aradului, în intersecția dintre străzile Aviatorilor – Calea Aradului și pe străzile Făgărașului, Ceyrat, Atelierelor și Salca precum și în depoul OTL.

decathlon.ro

Totodată, au fost montați stâlpii de susținere a firului de contact și s-a montat firul de contact în zona străzilor Calea Aradului, Făgărașului, Ceyrat și în depoul OTL.

În continuare se lucrează la montarea liniei de tramvai la intersecția străzii Salca cu strada Dimitrie Cantemir și pe podul de peste Peța din strada Dimitrie Cantemir.

Totodată, au loc lucrări la înierbarea liniei de tramvai și realizarea irigațiilor necesare pentru gazon. Urmează instalarea celor două stații de redresare pentru alimentarea cu energie electrică a liniilor de tramvai, precum și finalizarea adăposturilor pentru stații.

Obiectivul de investiții „Realizare legătură pe cele trei direcții a liniilor tramvai în intersecția între străzile Primăriei – Decebal – Calea Aradului și extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului – str. Făgărașului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) și legătura pe toate direcțiile cu str. D. Cantemir” este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 Mobilitate urbană durabilă.

Proiectul este implementat de Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2021.

Contractul de proiectare și execuție a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mari Vila Com SRL, SC Abed Nego SRL și SC Aquacons SRL, iar ordinul de începere a fost emis data de 16.10.2018.