Munitie provenită din cel de-al Doilea Război Mondial descoperita in gradina unui localnic din Rosia
Stiri Bihor

Munitie provenită din cel de-al Doilea Război Mondial descoperita in gradina unui localnic din Rosia

În seara zilei de luni, 08 august a.c., echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU BH) a fost solicitat să intervină în satul Roșia, unde un localnic a descoperit o muniție rămasă neexplodată, în curtea propriei gospodării.

Sesizarea a fost primită în dispeceratul ISU Bihor, prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 20.50, apelantul precizând faptul că a descoperit o muniție în curtea casei, în timp ce efectua săpături pentru fundația gardului.

Pentru gestionarea evenimentului, la adresa indicată de apelant au fost mobilizați pompierii militari pirotehniști din cadrul Detașamentului 2 Oradea, care, ajunși la fața locului, au identificat o grenadă defensivă, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial.

 Muniția a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată.

interlink.ro

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor și elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă, numărul unic 112, semnalând găsirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News