Morometii, piesa de teatru pentru elevii din judetul Bihor
Stiri Oradea

Morometii, piesa de teatru pentru elevii din judetul Bihor

În perioada 9-14 septembrie spectacolul Moromeții, în regia lui Gavriil Pinte, va fi prezentat gratuit elevilor de liceu care se pregătesc pentru examenele de Bacalaureat din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, precum și celor din localitatea Gyula, Ungaria.

Spectacolul Moromeții, după Marin Preda,  s-a născut în cadrul proiectului Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu scopul de a sprijini adolescenții defavorizați cultural, social și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat. După succesul premierei din 30 iulie, echipa artistică se pregătește pentru turneu.

În data de 9 septembrie, ne întâlnim cu elevii din localitatea Marghita, în parcul din fața Colegiului Național Octavian Goga 2.  În 10 septembrie, Moromeții se joacă în curtea Bisericii Înălțarea Domnului din Peștiș. Data de 11 septembrie ne aduce mai aproape de publicul din Carei, căruia îi dăm întâlnire în curtea Castelului Karoly, iar în 12 septembrie, elevii din Zalău sunt invitați în Curtea Artiștilor. În data de 13 septembrie, spectacolul se va juca în curtea Bisericii Ortodoxe din localitatea bihoreană Vadu Crișului,  iar în 14 septembrie, Moromeții va avea două reprezentații pentru elevii români din Ungaria, în curtea Liceului Nicoale Bălcescu din Gyula. Cu excepția reprezentațiilor din Gyula, spectacolul se va juca în toate deplasările de la ora 18.00. Elevii au acces gratuit, iar profesorii de limba și literatura română sunt invitați să li se alăture, pentru a susține la finele spectacolului sesiuni de Q&A pe tema romanului.

Spectacolul Moromeții are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa școlară. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea.

Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de a face cu dialoguri simpliste. Ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România” Gavriil Pinte, regizor.

E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. E surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă și bucăţile de lemn care devin actori”, Florian Silaghi, actor.

Spectacolul beneficiază și de o proiecție video în care sunt prezentate datini și obiceiuri românești, așa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susținut la Centrul de Plasament Tinca.

Din distribuție fac parte actori ai trupei Arcadia: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicoale Vușcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susținut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș. Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.

Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație este un proiect cofinanțat de AFCN și desfășurat de Asociația Culturală Teatrul de Copii, în parteneriat cu: Teatrul Regina Maria Oradea, Universitatea Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Asociația Orion-Choose to be a Star, Asociația Pro Teatru Zalău, Centrul Cultural Carei, Liceul Nicoale Bălcescu din Gyula.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News