Ministrul Transporturilor la Oradea: “Pasajele construite la Oradea sunt un model pentru acest gen de proiecte care se fac in Romania”
Stiri Oradea

Ministrul Transporturilor la Oradea: “Pasajele construite la Oradea sunt un model pentru acest gen de proiecte care se fac in Romania”

Ministrul Transporturilor Sorin Buşe a efectuat sâmbătă, 3 septembrie, o vizită de lucru în Oradea, unde a inspectat stadiul lucrărilor la cele două pasaje supraterane peste drumul de centură al municipiului Oradea din zona străzii Ciheiului, respectiv Nojoridului. Ministrul a fost însoţit de Cătălin Homor, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, de Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi de primarul Ilie Bolojan.

Cele două pasaje rutiere au fost realizate printr-un parteneriat între Ministerul Transporturilor prin CNADNR şi Primăria Oradea. În cadrul acestui parteneriat, Primăria Oradea a realizat exproprierile pentru bretelele pasajelor şi drumurile de legătură, precum şi proiectarea lor, iar CNADNR a realizat licitaţia şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor.

În anul 2013, Primăria Oradea a început exproprierile în zona şoselei de centură, necesare realizării celor două obiective de investiţii, respectiv pasajul suprateran peste centură din zona străzii Ciheiului şi cel din zona străzii Nojoridului. Au fost expropriate 55 de imobile proprietate privată, reprezentând terenuri, pentru care primăria a plătit despăgubiri în cuantum de 5.371.817 lei. După finalizarea expoprierilor, Primăria Oradea a pus la dispoziţia CNADNR terenurile pentru realizarea pasajelor. Contribuţia financiară totală a Primăriei Oradea pentru exproprieri şi proiectare s-a ridicat la suma de 1,5 milioane euro.

Construcţia celor două pasaje rutiere a început în luna mai 2015, iar termenul de execuţie prevăzut în contract este de 18 luni, respectiv luna noiembrie 2016, pasajele fiind realizate din bugetul de stat şi fonduri europene, prin Ministerul Transporturilor, având ca şi beneficiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. În urma discuţiei cu constructorul, ministrul Sorin Buşe a anunţat azi că pasajele vor deveni operaţionale cu două luni înaine de finalizarea termenului prevăzut în contract, respectiv la sfârşitul lunii septembrie.

,,Aceste două pasaje sunt un model pentru proiectele de acest gen care se fac în România. Nu e vorba doar de acest proiect, ci de tot ansamblul de pe şoseaua de centură, cu un trafic zilnic de 25.000 de maşini. Este un exemplu reuşit nu doar de execuţie, dar şi de parteneriat de succes între autoritatea locală, care a făcut proiectul, CNADNR şi Ministerul Transporturilor. Eu leg aceasta de leadership-ul energic şi eficient al dlui primar Ilie Bolojan, căruia îi mulţumesc foarte mult”, a declarat Sorin Buşe, Ministrul Transporturilor.

Pasajul de pe Ciheiului are o lungime de 484 metri iar cel de pe Nojoridului are o lungime de 630 m, înălţimea pasajelor fiind de 5,5 metri.

Pasajul din zona străzii Ciheiului a costat 19,4 milioane lei şi a fost realizat de S.C. Poor Construct SRL, iar pasajul din zona străzii Nojoridului a costat 14,7 milioane lei şi a fost realizat de Asocierea S.C.Freyrom S.A. – S.C.Procons Group.