Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: „Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România”
Stiri Oradea

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: „Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România”

Ministrul Marcel Boloș a semnat în cursul zilei de ieri, alături de Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și Lucian Chindlea, directorul Companiei de Apă Oradea, 6 contracte de finanțare prin care 11 unități administrativ – teritoriale din județul Bihor beneficiază de investiții în valoare totală de peste 90 milioane euro.

Proiectele sunt finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare si vizează sectorul de apă și apă uzată (2 contracte), gestionarea deșeurilor (2 contracte) și energie verde (2 contracte).


Citeste si: Oradea va construi, in premiera, un parc fotovoltaic care va produce energie verde pentru oras


„Nu este un secret că Oradea este unul dintre locurile în care revin mereu cu bucurie, iar unul dintre motive este dinamismul dezvoltării comunității. Județul Bihor și municipiul Oradea sunt, de mult timp, exemple de bune practici în derularea proiectelor cu finanțare europeană și iată că astăzi am semnat alte 6 contracte care aduc noi investiții de peste 90 milioane de euro. Sunt investiții în sectoare esențiale pentru a crește calitatea vieții locuitorilor, dar și pentru economie. Peste 70.000 de locuitori din județ vor avea acces la rețeaua de apă, vor exista 16 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, iar municipiul Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri care are componentă de comercializare, respectiv va produce energie verde, ceea ce este o premieră în România, astfel încât să valorifice cât mai bine potențialul de energie solară și să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării, toate aceste proiecte fiind finanțate prin POIM. După cum am anunțat, în scurt timp vor fi deschise apelurile prin Programul Dezvoltare Durabilă, ceea ce înseamnă că autoritățile locale vor putea accesa un buget important pentru investiții – peste 5 miliarde de euro”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Parc fotovoltaic de 12,5 hectare in Oradea

16,44 milioane euro vor fi investiți în municipiul Oradea prin proiectul Parc fotovoltaic amplasament strada Matei Corvin, municipiul Oradea, județul Bihor. Pe o suprafață de 12,5 hectare, Oradea își propune dezvoltarea unui parc solar fotovoltaic, realizarea infrastructurii tehnice (instalații și echipamente) necesare pentru injectarea în SEN a energiei electrice produse și îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Oradea prin scăderea anuală a gazelor cu efect de seră.

În domeniul energiei verzi, un al doilea contract semnat, în valoare de 4,34 milioane euro vizează îmbunătățirea eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Companiei de Apă Oradea.

Conform calendarului stabilit pentru lansarea apelurilor prin programele aferente Politicii de Coeziune în 2023, în a doua jumătate a acestui an vor fi lansate toate apelurile pentru proiecte de investiții în domenii precum apă și apă uzată, eficiență energetică, gestionarea deșeurilor sau infrastructura de gaze finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD). În total, până la finele acestui an vor fi deschise în cadrul acestui program 16 apeluri de proiecte în valoare de 5,25 miliarde de euro.

Ne găsiți și pe Google News