Ministrul Educatiei: Voi semna luni un ordin prin care voi limita timpul pentru teme la doua ore
Educatie National

Ministrul Educatiei: Voi semna luni un ordin prin care voi limita timpul pentru teme la doua ore

Ministrul Mircea Dumitru a participat la ”De vorbă cu Ministrul tău”, joi, 24 noiembrie 2016, de la ora 19:00, și a răspuns în direct întrebărilor tuturor celor interesați de stadiul  proiectelor în curs ale Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Ministrul Educatiei a explicat ca elevii primesc mult prea multe lectii, iar vacantele lor se transforma intr-o competitie, in loc ca acesti copii sa se odihneasca

“Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate și trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afara școlii. Ceea ce se întâmplă este că vacanțele de vară se transformă într-un fel de competiție, de concurs — câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Noi, oamenii maturi, așteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim. Iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în așa fel încât în septembrie, când ajunge la școală, să nu o supere pe doamna învățătoare sau pe doamna dirigintă și să vină cu caietul de teme făcute. Dacă nu se înțelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de față ministrul Educației, dă un ordin prin care spune, de pildă, că la învățământul primar, la casa pregătitoare, nu se dau teme acasă”

El a explicat că pentru invatamantul primar un elev nu trebuie sa petreaca mai mult de o ora din timpul sau pentru teme, in timp ce pentru cei din invatamantul gimnazial maxim 2 ore.

“Pentru învățământul primar, de asemenea, este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă ca să facă temele, care nu trebuie să depășească o oră. Pentru învățământul gimnazial, crește gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare. Asta este o obligație pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gândește că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. Trebuie să gândească că este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă și care nu poate, nu are capacitatea psihologică și biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la școală”, a susținut demnitarul.

Mircea Dumitru a tinut sa precizeze ca aceasta modificare nu il impiedica pe elev sa lucreze mai mult acasa daca si el vrea acest lucru.

“Asta nu înseamnă că cineva nu este lăsat să muncească mai mult. Noi spunem ce este obligatoriu. Dacă dorința elevului este să citească mai multe ore pe zi, este decizia elevului”, a subliniat ministrul Educației.

Foto: prtscr emisiune

loading...