Ministrul Culturii la Oradea: „Aveți la Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în țară”
Stiri Oradea

Ministrul Culturii la Oradea: „Aveți la Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în țară”

Cu ocazia vizitei de lucru făcută azi la Oradea, Ministrul Culturii si Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, a anunțat finanțarea de către Institutul Național al Patrimoniului, printr-un program național de restaurare, a interioarelor Palatului Episcopal Greco –Catolic din Oradea. Acest lucru este o premieră pentru Oradea, fiind pentru prima dată când printr-un program național de restaurare este finanțat un obiectiv de patrimoniu din Oradea.  

Cred că orice ministru al culturii trebuie să fie mândru că are ca și partener o administrație locală precum cea din Oradea. Și asta nu o spun eu, ci o spun cifrele. Aveți la Oradea în jur de 100 de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în țară. Uitați-vă la Brăila, la Constanța, unde obiective de patrimoniu stau în paragină de atâta timp. În ceea ce privește restaurarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, iată că Primăria Oradea s-a descurcat singură cu reabilitarea exterioară. Mai departe Palatul va intra într-un șantier, care va avea două componente, componenta de restaurare interioară, care va fi finanțată din fondulul Institutului Național al Patrimoniului prin programul național de restaurare și comonenta cheltuielilor care nu intră la categoria restaurare, și care va fi asigurată de către Primăria Oradea”, a precizat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu.

În ședința Consiliului Local de ieri, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza DALi pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic, valoarea totală a investiției fiind de 27. 428.993, 85 lei (fără TVA), aprox. 5,7 milioane de euro, iar durata de realizare va fi de 36 luni.

Parteneriatul dintre  Institutul Național al Patrimoniului și Primăria Oradea a fost aprobat tot în ședința Consiliului Local de ieri.

interlink.ro

Clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost distrusă de un incendiu acum doi ani de zile. De atunci, Primăria Oradea a avut două intervenții, în prima etapă pentru punerea în siguranță a clădirii, iar în a doua etapă pentru reabilitarea exteriorului clădirii și înlocuirea geamurilor distruse de incendiu.

Primarul Ilie Bolojan a explicat demersurile pe care administrația locală le-a făcut: ”În toată această perioadă am căutat soluții pentru reabilitarea interioarelor acestei clădiri, sens în care am purtat mai multe discuții cu Ministrul Culturii. Domnia sa a dispus ca dl. Ștefan Bâlici – directorul Institutului Național al Patrimoniului să vină la Oradea să vadă situația de la fața locului. În urma vizitei d-lui Bâlici, s-a constatat că această clădire este eligibilă să fie finanțată pentru lucrările interioare din fondul Institutului Național al Patrimoniului. Îi mulțumesc cu această ocazie pentru vizita făcută la Oradea, pentru buna colaborare pe care am avut-o și pentru sprijinul pe care ni l-au acordat”.

În următoarele două săptămâni, urmează să fie defalcate lucrările care vor fi executate, respectiv componenta de restaurare interioară care va fi suportată din fondul național de patrimoniu și componenta cu restul lucrărilor, respectiv utilitățile, amenajarea curții, podul clădirii, dotări în pod, mobilier, care vor fi suportate de Primăria Oradea.

După ce va fi reabilitată și în interior, clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic va intra în circuitul public, va putea fi vizitată și va găzdui o serie de evenimente și activități culturale.

 

Ne găsești și pe Google News