Mica Unire sărbătorită în avans la Colegiul “Eminescu” din Oradea
Educatie

Mica Unire sărbătorită în avans la Colegiul “Eminescu” din Oradea

Împlinirea în acest an a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, eveniment istoric de o însemnătate aparte, a fost marcată miercuri (în avans cu o zi), în Sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea. Activitatea a fost deschisă cu intonarea imnului de stat.

În continuare, profesoara Elisabeth Ungur (organizatoarea și “sufletul” manifestării) a vorbit despre însemnătatea actului Unirii, a rolului lui Cuza în înfăptuirea ei, ca precursor al marilor reforme care au transformat Principatele Unite într-un stat modern. A fost transmis apoi mesajul conducerii liceului – reprezentată prin  directorul adjunct, profesorul  Ioan Cadar, care a mulţumit elevilor pentru interesul încă viu privind istoria poporului român.

Activitatea a continuat cu vizionarea unui material Power Point (prezentat în detaliu de către elevul Alex Bureția) cu privire la momentele premergătoare Unirii Principatelor Române, urmate de dubla alegere (la 5 ianuarie la Iași, respectiv la 24 ianuarie 1859 la București) a lui Alexandru Ioan Cuza,  cel care a rămas în conștiința națională drept Domnul Unirii. Elevul George Muntean a evidențiat în continuare câteva dintre realizările domniei lui Cuza.

Elevii Bogdan Popa, Georgiana Șandor, Mihail Pop, Alexa Bercea și Nicu Pop au pregătit și prezentat numeroasei audiențe un frumos şi emoţionant moment artistic (coordonat de aceeași inimoasă doamnă prof. Elisabeth Ungur), tinerii fiind admirați și apaudați frenetic de colegii lor prezenți în sală.

interlink.ro

Mai trebuie spus că Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească la 24 ianuarie 1859 a reprezentat un pas important spre Marea Unire din anul 1918 și a însemnat una din cele mai mari realizări istorice ale înaintașilor noștri, punându-se astfel – acum 160 de ani – temelia statului național român modern, dar și a României Mari.

Prof.: Daniel Topala

Ne găsești și pe Google News