Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Palatul Copiilor Oradea și Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” au organizat între 19 și 21 Iulie 2024, Târgul Meșterilor Populari, eveniment ajuns la a 31-a ediție și desfășurat în incinta Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Târgul a reunit peste 130 de meșteri populari din Crișana, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, precum și din Republica Moldova – Basarabia, Serbia și Ungaria. Artizanii și-au prezentat cu mândrie și și-au pus la dispoziția doritorilor creațiile autentice demonstrându-și astfel măiestria meșteșugului românesc prin obiecte de lemn, os, fier, ceramică, împletituri din papură și nuiele, piese textile, costume populare, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, picturi naive, icoane pitate pe sticlă, pe lemn, dar și sculptate, ouă încondeiate, turtă dulce, plante medicinale și multe altele.
Târgul s-a încheiat duminică, 21 Iulie, cu o serie de momente artistice populare: Dans popular de Bihor – Ansamblul folcloric „Vetre bihorene”, înființat în cadrul Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, clasa de coregrafie dans popular românesc din Bihor, coregraf Dumitru Cora; Grupul Vocal „Moștenitorii Cântecului”, de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc;
Solist instrumentist, Marius Mihuț – vioară cu goarnă, meșter popular, prezent și în cadrul târgului cu instrumente populare tradiționale, având și titulatura de „Tezaur uman viu”; Moment artistic din zona Bihorului – Grupul vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, cu soliștii: Sălăgean Patricia, Cosmin Teodor, Alexandru David, Monica Coita, Minodora Baican, Alin Ladar, Anastasia Irimie, Iulia Buboiu, Melania Rus și Elena Buda, coordonat de prof. Antonela Ferche-Buțiu; Recital de piese din Bihor – Antonela Ferche-Buțiu; Dans din Maramureș – Ansamblul folcloric „Vetre bihorene”; Spectacolul a fost prezentat de Ioana Urs.
Schimbarea programului a fost motivată de reprezentarea zonei bihorului de către Ansamblul de dansuri populare „Floarea Barcăului”, coregraf Sergiu Duca, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina.
Partea artistică a fost oferită de Centrul de Cultură al Județului Bihor și Școala de Arte ”Francisc Hubic”, momente care au încântat publicul prezent, contribuind la promovarea valorilor culturale autentice ale județului Bihor.
Implicarea Centrului de Cultură al Județului Bihor la astfel de evenimente subliniază angajamentul instituției în susținerea și promovarea tradițiilor și culturii locale. Aceasta continuând să se dedice misiunii de a păstra și valorifica patrimoniul cultural, oferind totodată și oportunități de afirmare și dezvoltare pentru talentele locale.
Organizatorii transmit mulțumiri tuturor participanților și vizitatorilor care au făcut posibil acest eveniment de succes și așteaptă cu nerăbdare următoarele ediții care vor fi și mai impresionate.
Ne găsiți și pe Google News