Mesajele Prefectului Dumitru Tiplea si Primarului Florin Birta, la manifestarile prilejuite de implinirea a 103 de la eliberarea Oradiei
Stiri Oradea

Mesajele Prefectului Dumitru Tiplea si Primarului Florin Birta, la manifestarile prilejuite de implinirea a 103 de la eliberarea Oradiei

Autoritatile locale au participat astazi in Piata Unirii la manifestarile legate de implinirea a 103 ani de la eliberarea Oradiei de catre trupele romane conduse de generelaul Traian Mosoiu.

Prefectul Dumitru Tiplea: „Municipiul reședință al județului Bihor sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment major din istoria sa – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu Generalul Traian Moşoiu. Eliberarea orașului marchează intrarea sa în componența României Mari, așa cum au hotărât delegații români la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.
Participant la marile bătălii ale Armatei Române din timpul primului război mondial, precum cele de la Mărăşti ori Mărăşeşti, Generalul Traian Moşoiu a contribuit la eliberarea treptată a Transilvaniei. La 13 aprilie 1919 a fost numit comandant al Grupului de Armate Nord şi în această calitate a comandat corpul de armată cu sediul la Ciucea care a eliberat Oradea de sub regimul sovietic instaurat de Bela Kun.
În dimineaţa zilei de Paşti, la 20 Aprilie 1919, fruntașii orașului au ieșit în întâmpinarea generalului Moşoiu cu pâine şi sare. În după-amiaza zilei, generalul Traian Moşoiu, însoţit de generalii şi de ofiţerii săi, a intrat în clădirea Primăriei, preluând oficial conducerea oraşului și instaurând administrația românească.
Astăzi, 103 ani mai târziu, Oradea este un oraș liber și în plină dezvoltare. Aducem omagiu celor care s-au jertfit pentru eliberarea noastră. Doamne-ajută!”

Primarul, Florin Birta: „O comunitate își păstrează unitatea și identitatea în jurul propriei istorii. Aniversând trecutul și proiectând mereu viitorul, sunt onorat să fiu primarul unui oraș care rămâne un model de conviețuire, de confluență a culturilor și confesiunilor care fac parte din patrimoniul național și european.

Deseori acțiunile formale ale unui eveniment trec în plan secund încărcătura simbolică a acestuia. Prezența noastră azi, autorități și cetățeni, cu toții responsabili de destinul neamului, fără diferențe de statut, aș dori să fie, pe lângă actul aniversar, și un moment care să ne inspire responsabilitatea politică pe care o avem față de prezent și viitor. Generalul Moșoiu este un model de implicare militară și politică în slujba intereselor României, este unul dintre exemplele care ne transmit că țara aceasta va fi ceea ce noi vom reuși să facem din ea când avem șansa întâlnirii cu istoria în parcursul nostru politic.

interlink.ro

Lecția pe care orice om politic și cetățean trebuie să și-o însușească este că slujirea neamului se face prin pildă, nu prin discursuri lipsite de consecințe, slujirea neamului înseamnă înlocuirea calomnierilor cu o competiție a ideilor, a respectului față de diversitatea ideilor și cu acțiuni pentru binele comunităților noastre. Istoria și așteptările oamenilor au confirmat că orice proiect politic are valoare doar în termenii efectelor pe care acesta le produce. Dacă ne dorim o viață diferită sau o lume diferită trebuie să acționăm, așa cum au făcut, printre numeroase alte exemple, corifeii Școlii Ardelene, generația pașoptistă, regele Ferdinand și alții. Aceste exemple ar trebui să ne inspire mereu să gândim în decenii nu în luni sau 3 sau 4 ani.

Generalul Moșoiu ca militar și apoi om politic a gândit în slujba virtuții, oamenii mici gândesc în slujba confortului și al favorului. Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită și această trăire doresc să ne anime pe toți, că țara ne merită.

Trăim vremuri de încercare, o criză se suprapune altei crize, iar ceea ce ne poate ajuta este unitatea, atitudinea constructivă, spiritul de echipă. Deoarece pandemiile, crizele economice sau financiare nu au criteriu de selecție, ne aflăm cu toții în aceeași barcă, la fel de preocupați și la fel de doritori să reușim să depășim încercările.

Cinstirea înaintașilor este o datorie de onoare și o obligație morală. Cei care ne-au precedat ne pot însufleți, dar nu ne exonerează de responsabilitatea prezentului, a cărui bună administrare ne revine. Atât Regele Ferdinand cât și generalul Traian Moșoiu ne motivează curajul și implicarea. Urarea pe care ne-o fac este de a fi învăluiți de același curaj și viziune de a continua să ridicăm prestigiul României – azi ca stat membru activ al Uniunii Europene și al NATO și de a influența în bine – prin decizii și pragmatism – calitatea vieții cetățenilor.

Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, domnilor miniștri, domnule ambasador, domnule președinte al Consiliului Județean Bihor, distinși colegi, pentru participare și pentru susținerea manifestată în folosul tuturor românilor, indiferent de naționalitate, care viețuiesc la brazda de vest a țării. Le mulțumesc orădenilor pentru prezență și pentru încredere. Sunteți oameni minunați, dragi orădeni și faceți cinste țării și locurilor de origine! La mulți ani Oradea!”

Ne găsești și pe Google News