Masuri de austeritate la Primaria Oradea datorate deficitului creat de Guvernul PSD
Informatii utile

Masuri de austeritate la Primaria Oradea datorate deficitului creat de Guvernul PSD

Având în vedere că, la începutul acestui an, la nivel central au fost adoptate o serie de măsuri care au un impact negativ asupra bugetului municipiului Oradea de peste 2 milioane de euro (9,65 milioane lei), administrația locală a adoptat azi, 26 ianuarie, în cadrul ședinței de Consiliu Local, o serie de măsuri de corecție, în vederea reducerii impactului bugetar.

Aceste măsuri au fost luate de către executiv pentru a nu se reduce bugetul de investiții, în urma deciziei Guvernului de a crește salariile din administrația publică cu 20%, precum și în urma reducerii unor categorii de taxe, printr-o lege adoptată de Parlament.

Conform explicațiilor date de către primarul Ilie Bolojan, o parte a acestor măsuri de corecție prevăd reducerea cheltuielilor de funcționare la nivelul Primăriei Oradea, dar și creșterea unor venituri: eliminarea sporului salarial pentru condiții vătămătoare, reducerea a 16 posturi, reducerea cheltuielilor cu parcul auto și a cheltuielilor cu deplasările la nivelul Primăriei,  pe de altă parte majorarea tarifelor de parcare pe carosabil cu durată limitată, majorarea tarifelor de închiriere la locuinţele fondului municipal și la Căminul Moreni, majorarea redevenței terenurilor aferente vilelor ANL,  precum și reducerea cheltuielilor de pază în parcurile publice orădene. 

Creşte tariful parcării cu durată limitată

În ceea ce priveşte majorarea tarifelor de parcare, primarul Ilie Bolojan a menționat că Serviciul Parcări a propus majorarea taxelor de parcare cu durată limitată, deoarece aceste tarife nu au fost mărite de 5 ani, iar propunerea este ca din data de 1 martie în loc de 2 lei să se plătească 2,6 lei/oră.  Majorarea taxei de parcare de la 2 lei/oră la 2,6 lei/oră reprezintă  o creștere de 30%, iar în cazul taxelor încasate prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă, întrucât valorile sunt fixe, se va reduce corespunzător durata staționării (aceste taxe, convenite cu operatorii, au valori fixe de 0,3 euro, 0,6 euro, 1,2 euro, 1,8 euro și 3,6 euro). 

De asemenea, Societatea Administrația Domeniului Public SA propune majorarea unor tarife (cu excepția chiriilor din piețe), ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară de la 900 lei în anul 2014 la 1450 lei în anul 2017.

Ilie Bolojan a menționat că aceste tarife nu au mai fost modificate începând cu anul 2014, în condiţiile în care salariul mediu brut pe țară a crescut în anul 2017 faţă de anul 2014 cu 61,1%, iar o parte importantă din componentele tarifelor o reprezintă cheltuielile de personal.

Acestea sunt măsurile pe care suntem forțați să le propunem, deoarece în rândul administrațiilor locale măsurile guvernamentale vor duce ori la reducerea unor investiții, ori la creșterea unor taxe. Creșterea taxelor de parcare va fi aplicabilă din 1 martie, iar tarifele practicate de către ADP vor intra în vigoare din 1 februarie”, a declarat primarul.