Master Planul de Transport vine cu investitii de peste 1,2 miliarde de euro in Bihor.
Stiri Oradea

Master Planul de Transport vine cu investitii de peste 1,2 miliarde de euro in Bihor.

chilipirul-zilei.ro/

Master Planul General de Transport al României securizează, practic, construcția a 6796 de km de drum, din care 1512 km de autostradă și 1836 de drum expres. De asemenea, securizează modernizarea a peste 5000 de km de cale ferată, a 15 aeroporturi și 32 de porturi.

Master Planul General de Transport al României prezintă cadrul general de dezvoltare a infrastructurii de transport, sursele de finanţare, strategia de implementare a proiectelor, precum şi asigurarea activităţii de întreţinere şi reparaţii curente până în anul 2030.

Dintre toate acestea, Oradea şi judeţul Bihor se bucura de faptul ca proiectele avute in vedere si de administraţia locală sunt cuprinse în acest document:

  • Autostrada Transilvania şi legătura acesteia cu Oradea;
  • Electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor;
  • Modernizare staţii CFR in judetul Bihor;
  • Terminalul intermodal;
  • Un nou terminal la Aeroportul Oradea.

Master Planul General de Transport al României va contribui semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a Oradiei si judetului Bihor, pe termen lung, prin creșterea conectivității intermodale (legături create prin combinarea tuturor modurilor de transport) între regiuni, accesul populației și al mediului de afaceri la rețeaua de transport și susținerea dezvoltării regiunilor cu potențial de creștere economică.

decathlon.ro

Autostrada Transilvania şi legătura acesteia cu Oradea presupune o investiţie de 304,45 milioane de euro, pentru cei 74,50 km de autostrada, din sectorul Suplacu de Barcau-Bors + legatura cu Oradea, avand termen de implementare anul 2017.

Electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor, este un proiect mai vechi al Ministerului Transportului, prin care se doreste electrificarea si modernizarea căii de rulare pe relaţia Cluj-Napoca – Oradea -Episcopia Bihor, cu o lungime totală de 158 de km. Si acest proiect a fost cuprins in document, valoarea estimată a proiectului fiind de 477,40 mil. de euro(cea mai mare investitie in transportul feroviar – n.r), avand ca termen de implementare perioada 2016-2020.

De asemenea, Master Planul, are in vedere si modernizarea liniilor ferate pe relaţiile Oradea-Arad, cu o investiţie de 217,60 mil. de euro si Oradea-Satu Mare, cu o investiţie de 212,80 mil. de euro, avand termene de implementare anul 2029, respectiv 2035.

Constructia unui nou terminal la Aeroportul Oradea, un proiect al vechii conduceri a Consiliului Judeţean Bihor, va beneficia de o investiţie de 33 de mil. de euro, perioada de implementare fiind 2024-2027.

Terminalul intermodal din Oradea, va beneficia de o investitie de 21,44 de mil. de euro, avand ca termen de implementare 2016-2018.

Modernizarea statiilor feroviare din Salonta si Valea lui Mihai sunt cuprinse si ele in proiectul de modernizare propus de CF, fiind considerate căi ferate cu potenţial de conectivitate transfrontalieră(cross-border), avand potenţial de a atrage trafic de pe coridoarele transfrontaliere sau pot genera trafic nou, cu implicatii economice pozitive.

Asigurarea respectării la termen a prevederilor şi angajamentelor statului român referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante în raporturile cu Comisia Europeană presupune garantarea unui cadru normativ predictibil şi coerent care să creeze condiţiile pentru îndeplinirea angajamentelor sus menţionate.

Una peste alta, Master planul de Transport al Romaniei, va atrage investiţii, in Oradea si judeţul Bihor de peste 1,2 miliarde de euro pana in 2030.