Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: “Comisia parlamentară de control a SRI ajută la reformarea cadrului legal a serviciului de informații”
Politica

Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: “Comisia parlamentară de control a SRI ajută la reformarea cadrului legal a serviciului de informații”

noriel.ro
„Unul dintre cei mai relevanţi indicatori asupra gradului de democratizare a unei societăţi îl constituie existenţa unui control real asupra serviciilor de informaţii”, a declarat, ieri, la Oradea, deputatul ALDE Marian Cucșa.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, deputatul ALDE a participat la Centrul de excelență HUMINT NATO Oradea, la masa rotundă intitulată „Paradigma controlului democratic al serviciilor de informații – vector al bunei guvernări”, care a urmărit analizarea oportunității promovării unei legislații adaptate la nevoile actuale.

„În ultimele decenii, s-au înregistrat două orientări distincte şi uneori contradictorii între factorii decizionali însărcinaţi cu controlul activităţii serviciilor de informaţii. În timp ce persoanele preocupate, în primul rând, de legalitatea şi corectitudinea acţiunilor guvernamentale s-au pronunţat în favoarea unui control mai deschis şi mai penetrant al operaţiunilor, persoanele preocupate mai mult de menţinerea unui puternic potenţial informativ au susţinut că o supraveghere excesivă ar putea pune în pericol eficienţa serviciilor de informaţii, în ce priveşte aportul lor la menţinerea securităţii naţionale. Rezultatul a fost o dezbatere îndelungată privind disputarea întâietăţii celor două aspecte: securitatea naţională şi responsabilitatea publică. Baza juridică a controlului parlamentar asupra SRI este de natură constituţională. Însă, din păcate, legislația în vigoare este învechită, fiind promovată la începutul anilor ’90 și nu mai corespunde provocărilor actuale.(…)

Constatând necesitatea modificării cadrului legislativ ce reglementează controlul parlamentar asupra activității SRI, Comisia a decis adoptarea unui nou Regulament de Organizare și Funcționare a Comisiei, precum și adoptarea unei noi hotărâri, HP 29/2017 ce conferă atribuții sporite Comisiei în ceea ce privește controlul de legalitate, controlul asupra execuției bugetare, precum și dreptul de inițiativă legislativă. Aceste modificări permit Comisiei să realizeze un control parlamentar concret, permanent şi eficient”, a concluzionat Marian Cucșa.

decathlon.ro

Foto: banatulazi.ro