Marele salt după 50 de ani
Diverse

Marele salt după 50 de ani

Aflată la aproximativ 240.000 de mile de Pământ, Luna era considerată drept o țintă greu de atins chiar și de cei aflați în spatele misiunii Apollo. Înainte de Apollo 11 au mai fost și Apollo 8 și 10, care au reușit să intre pe orbita lunară, dar nu au atins obiectivul programului, iar echipajul Apollo 1, format din 3 persoane a murit tragic într-un incendiu la lansare. În dimineața zilei de 16 iulie 1969, astronauții Buzz Aldrin, Neil Armstrong și Michael Collins s-au urcat la bordul unei rachete Saturn 5, care i-a propulsat în afara gravitației Pământului.

pexels-photo-957626

Mulți pași au fost realizați din 1969 până în prezent, dar niciunul nu a mai fost aclamat la o atât de mare anvergură. Simplul motiv este acela că așa ceva nu mai fusese făcut niciodată înainte și totodată reprezenta o mare ambiție pentru țările influente și programele lor spațiale. Oricare națiune și-ar fi dorit să fie prima care trimite un om pe suprafața Lunii. În marea cursă spațială se aflau Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică, iar startul său a fost dat atunci când rușii au lansat primul satelit, cu denumirea de Sputnik, în  anul 1957. 4 ani mai târziu asul a fost tot în mâneca acestora, prin faptul că Yuri Gagari a devenit primul om în spațiu.

21 iulie a fost o zi specială pentru că „americanii au instaurat pacea pentru întreaga omenire”, așa cum a spus președintele Nixon, iar aceste cuvinte au intrat în istorie. A fost un vis care s-a îndeplinit nu numai pentru o națiune, ci pentru o întreagă planetă. Acest salt uriaș pentru omenire a fost analizat cu mult înainte de a deveni un succes, iar Richard Nixon, care avea o minte foarte strategică, modelată de pasiunea sa pentru poker, deprinsă în timpul serviciului militar în Marina Statelor Unite, a pregătit chiar un discurs în cazul unui nefericit eveniment. Lucrurile au urmat însă o cale pozitivă și frazele formulate au rămas așternute pe o foaie devenită piesă de muzeu. Pilotarea modulului lunar pentru a satisface modulul de comandă a fost unul dintre cele mai periculoase obiective ale misiunii Apollo 11, iar dacă acesta nu ar fi fost atins, alternativele celor doi eroi ar fi fost tragice. O dată cu marea premieră din cosmos a avut loc și o alta și anume președintele Richard Nixon a devenit primul om care a sunat pe luna de la un telefon fix. A fost vorba despre un apel televizat, prin care acesta a transmis cuvinte de laudă din partea unei întregi planete, menționând totodată că „prin fapta lor cerurile au devenit o parte din lumea omului”. Din păcate, președintele Kennedy nu a reușit să-și vadă visul împlinit, fiind ucis în 1963. Marele său obiectiv era ca omenirea să ajungă pe Lună până la sfârșitul deceniului.

În timp ce mulți spun că aterizarea pe Lună a fost mai mult despre superioritatea tehnologică în cursa spațială, au existat și alte motive pentru care misiunea a fost și este considerată atât de importantă, toate având însă la bază evoluția lucrurilor. Acestea includ efectuarea explorării științifice a Lunii și dezvoltarea capacității umane de a lucra într-un mediu lunar. Astronauții au efectuat experimente importante în timp ce se aflau pe suprafața sa și au revenit cu probe pe Pământ, pentru a fi studiate ulterior. Ei au lăsat, de asemenea, un steag american care onorează echipajul Apollo 1 și o placă purtând următorul mesaj: „Aici oamenii de pe planeta Pământ au pus primul picior pe lună. Iulie 1969″, întregit de cuvintele lui Nixon referitoare la pace.  

space-station-moon-landing-apollo-15-james-irwin-39896

De la acest fericit eveniment Statele Unite au continuat să trimită misiuni echipate pe Lună, iar în total a aterizat pe suprafața sa un total de 12 astronauți. Toate echipajele și-au păstrat numele de Apollo, ajungându-se până la Apollo 17. Pe lângă Neil Armstrong și Buzz Aldrin, cosmonauții intrați în istorie sunt Pete Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan și Harrison Schmitt. Ultimii oameni au mers pe Lună în 1972. De atunci, o mulțime de țări au aterizat sonde pe Lună, dar niciuna nu a avut oameni la bord.