Manifestari si concert folcloric, duminica la Oradea, dedicate eroului national Avram Iancu, simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională.
Stiri Oradea

Manifestari si concert folcloric, duminica la Oradea, dedicate eroului national Avram Iancu, simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională.

O serie de surprize au fost pregătite pentru duminică, 23 iunie, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” Oradea, cu sprijinul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor.

În acest an aniversar, cu mândrie și recunoștință, vom sărbători una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei noastre naționale: Avram Iancu – un lider de seamă al Revoluției de la 1848 din Transilvania, care prin curajul și determinarea sa a devenit un adevărat model de patriotism și devotament pentru țară.

Ceremonial militar, simpozion, popas la placa comemorativă „Avram Iancu”

Programul manifestărilor pregătite pentru duminică, 23 iunie este următorul:

10.00 – 11:00 Ceremonial militar și religios la bustul eroului național Avram Iancu din Parcul Traian. Artista Anamaria Gal va interpreta un moment muzical.

11.30 – 13:30 Primăria Oradea – sala Traian Moșoiu – simpozion bicentenar Avram Iancu și lansarea numărului omagial al revistei „Identitatea Națională”.

19:00 – 19:30 Popas la placa comemorativă „Avram Iancu” – întâlnire cu Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu și cu Corul Avram Iancu Beiuș, depunere de flori  (strada  V. Alecsandri, nr. 8)

Concert folcloric cu cei mai iubiți artiști români – duminică, ora 20:00, în Piața Unirii

Vă invităm să îl sărbătorim împreună pe Avram Iancu, duminică, 23 iunie, de la ora 20:00, cu un concert folcloric susținut de unii din cei mai iubiți artiști români: Nicolae Furdui Iancu și grupul instrumental „Crai-Nou” (Alba-Iulia), Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Mirela Mănescu, Florica Zaha, Ana Almășana Ciontea, Marius Ciprian Pop, Antonela Ferche-Buțiu, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Grupul de tulnicărese „Apuseni”, Taraful de la Vața.

Concertul va debuta în mod solemn cu sunetul tulnicului care va răsuna din Turnul Primăriei, apoi tulnicăresele de pe scenă își vor începe spectacolul, acompaniate de ritmul sacadat al toacei. De asemenea, zece soldați în uniforme militare pașoptiste vor urca pe scenă la începutul și la finalul concertului.

Spectacolul din Piața Unirii va fi prezentat de Marius Ciprian Pop și acompaniat de orchestra „Rapsodia Bihoreană” – dirijor prof. Liviu Buțiu. Toacă – Cristian Strugar. Regie spectacol: prof. Liviu Buțiu.

Intrarea este liberă

Ne găsiți și pe Google News