În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului – zi care marchează aniversarea naşterii mişcării ecologiste moderne. În anul 2009 ONU a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
Astfel, Ziua Pământului, apreciată drept cel mai mare eveniment de mediu din lume, este sărbătorită de mai mult de un miliard de oameni şi reprezintă o zi în care ne propunem să schimbăm comportamentul uman şi să provocăm modificări în politica de mediu.
În acest context elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea au sărbătorit Ziua Internațională a Pământului într-un mod aparte. Astfel, între 20 și 24 aprilie în holul școlii au fost amenajate expoziții de desene, realizate de elevii claselor a VII-a și machete realizate de elevii clasei a V-a sub îndrumarea doamnelor profesoare Laura Ciuciu și Mihaela Biriș. Și tot începând cu 20 aprilie la nivelul Colegiului s-a dat startul reciclării deșeurilor electrice, electronice, de hârtie sau carton, activitate coordonată de doamna director adjunct Eniko Hochhauser. Promovarea acestor activități în rândul elevulor s-a făcut printr-o serie de filmulețe educative, care îi îndemnă pe aceștia să se comporte într-un mod cât mai responsabil față de mediul înconjurător.
De asemenea, pe 24 aprilie, cu ajutorul Consiliului Elevilor din „Eminescu”, în curtea Colegiului s-a desfășurat un moment artistic dedicat Zilei Pământului, moment încheiat cu un flashmob, ce a stârnit bună dispoziție în rândurile elevilor. Mesajul pe care au dorit să-l transmită organizatorii manifestării a fost acela că problemele de mediu trebuie tratate cu maximă responsabilitate, respectarea mediului înconjurător fiind obligația fiecăruia dintre noi – de la mic la mare – contribuind fiecare la reducerea poluării planetei. Prin flashmob-ul organizat în curtea școlii, s-a atras atenţia asupra campaniilor de colectare selective a maculaturii, a deșeurilor electrice și a plasticului derulate în școală, campanii menite să stopeze poluarea mediului. La final toți participanții au fost provocați să danseze pe melodia “Heal the world” (adică Vindecă lumea)– interpretată de Michael Jackson.
“Astăzi lupta pentru un mediu curat se impune pregnant, deoarece ravagiile schimbărilor climatice devin tot mai evidente în fiecare zi. Stă în puterea noastră să schimbăm comportamentul uman faţă de natură. Căci Pământul înseamnă acasă” – a spus la finalul manifestării profesoara Mihaela Biriș. “Iar pentru a schimba lumea trebuie să începem prin schimbarea propriul mic colţ de lume. Schimbarea nu este posibilă fără cunoaştere şi deci fără educaţie” – a completat-o doamna profesoară Eniko Hochhauser, directoarea adjunctă a Colegiului orădean.
Mai trebuie spus că Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu. Iar începând cu anul 1990 Ziua Pământului s-a transformat într-o manifestare de amploare, evidențiindu-se astfel dorința oamenilor din întreaga lume de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
Prof. Daniel Topală.
Ne găsiți și pe Google News