Intr-un comunicat transmis de Consiliul Judetean Bihor, acestia precizeaza ca lucrarile la noul terminal al Aeroportului Oradea avanseaza intr-un ritm sustinut.
Toti cei 180 de piloti pe care vor fi montati stalpii de sustinere metalici au fost forati, iar 30% dintre stalpii de sustinere sunt deja montati.
„30% din stâlpii de susținere au fost deja montați, iar în paralel se montează grinzile metalice și elemente de rigidizare a structurii. Lucrările sunt mai avansate înspre Oradea și spre pista aeroportului. Din această săptămână se trece la fixarea stâlpilor înspre terminalul vechi și se vor începe lucrările de montaj ale învelitoarei„, a explicat Ilie Bolojan.
Reprezentantii CJ Bihor au aratat ca pana la sfarsitul lunii august intreaga structura a terminalului nou construit va fi montata si se va proceda la lucrarile de compartimentare si introducerea utilitatilor.
Noul terminal va putea procesa 400 de pasageri/ora pe fiecare din cele 4 fluxuri plecari interne/externe si sosiri interne/externe, iar suprafata construita se va mari de la 2925 mp la 12500 mp, adica de 4 ori mai mult decat in prezent.
In plus se vor asigura și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP.
Dimensionarea este gandita si in perspectiva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, fluxul intern devenind atunci flux Schengen.
Dotarile interioare si exterioare la noul terminal
Noile construcții se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone și etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.
Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.
Incalzire cu apa termala si panouri fotovoltaice
In cadrul investitiei sunt prevazute si dotari ce vor spori eficienta energetica prin implementarea unui sistem de incalzire cu apa termala, dar si prin instalarea unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice
„Totodată, Aeroportul Oradea își va spori eficiența energetică prin implementarea unui sistem de încălzire pe bază de agent geotermal și a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice„, se mai precizeaza in comunicatul CJ Bihor.
Valoarea totală a proiectului „Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fără TVA. Lucrările sunt executate de Asocierea SC SSAB AG SA (în calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL.
Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil și eficient.
Se lungeste si pista aeroportului
Se lucrează și la celelalte proiecte de la aeroport: la extinderea pistei spre Nojorid, la împrejmuiri, la instalațiile de semnalizare. Și aceste lucrări vor fi terminate până la sfârșitul anului, potrivit informatiilor primite de la Aeroportul Oradea.
Aeroportul ramane deschis
Pe perioada de execuție a lucrărilor, de 6 luni, Aeroportul va rămâne deschis. Pasagerii vor fi deserviți în terminalul nr. 2 (vechi), a cărui capacitate a fost mărită prin amenajarea de către antreprenorul general a unor spații temporare pentru fluxurile de sosire.
Pasagerii au la dispoziție 200 de locuri de parcare în Centrul Comercial ERA Shopping Park și curse directe operate de compania de transport public local OTL, de la parcarea ERA la Aeroportul Oradea. Aceste servicii sunt gratuite pentru pasageri.
De ce un terminal nou?
Fondurile externe pentru acest tip de investitie pot fi acecsate doar anul acesta, iar lucrarea trebuie sa fie finalizata pana la sfarsitul anului
Ilie Bolojan: „Ne propunem ca până la sfârșitul anului lucrările la terminal să fie terminate. Doar anul acesta mai aveam oportunitatea accesării unor fonduri care să asigure o infrastructură modernă pentru aeroport: pistă prelungită, terminal nou, instalații de aterizare performante etc.
Prin această investiție, Aeroportul Oradea va deservi toți pasagerii într-un singur terminal, eliminând inconveniențele cauzate de operarea pe două terminale și îmbunătățind eficiența operațională.
De anul viitor Aeroportul din Oradea va avea o infrastructură modernă, care va crea condițiile pentru operarea mai multor zboruri.
Ne găsiți și pe Google News