Lucrarile la Centura Biharia blocate de descoperirea a cinci situri arheologice
Stiri Bihor

Lucrarile la Centura Biharia blocate de descoperirea a cinci situri arheologice

Lucrările la Centura Biharia au demarat la sfârșitul lunii octombrie. În zonă au fost descoperite cinci situri arheologice, traseul fiind în vecinătatea Cetății Biharia. La începutul acestei săptămâni au început cercetările arheologice.

Cercetarea este realizată de arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor, iar săpăturile sunt realizate de firma constructoare sub coordonarea arheologilor. Fiind în vecinătatea Cetății Biharia, siturile studiate se referă la așezări din perioada neolitică, epoca bronzului și cea medievală. Conform estimărilor, până în martie cercetarea arheologică ar urma să fie finalizată. Dispunerea siturilor a necesitat oprirea lucrărilor până la finalizarea cercetărilor arheologice. Lucrările la Centura Biharia vor fi reluate în primăvară”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Centura Biharia este compusă din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de 66.363.616,76 lei, inclusiv TVA. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lot 3” este de 18 luni de la începerea lucrărilor, care se va prelungi cu perioada în care se fac cercetările arheologice.

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Vă reamintim că sunt în lucru alte patru centuri în zona metropolitană a Municipiului Oradea: Centura Oșorhei (5,8 km), Centurile Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km).

În prezent, Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km:

  • Centura Aleșd – 5,8 km
  • Centura Beiuș – 9,3 km
  • Centura Sântandrei – 5 km
  • Centura Nojorid – 8,4 km
  • Centura Sânmartin – 8 km
  • Centura Oșorhei – 5,8 km
  • Centura Biharia – 8,7 km
  • Inelul Metropolitan Oradea – 17 km.

Ne găsiți și pe Google News