Lucrarile de restaurare de la Casa Darvas au fost finalizate (FOTO)
Stiri Oradea

Lucrarile de restaurare de la Casa Darvas au fost finalizate (FOTO)

evomag.ro
Așa cum se știe, Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau. Anul acesta celebrarea se face printr-un eveniment inedit organizat de Oradea Heritage – Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor și constă în distribuirea în mediul online a unui clip de promovare pe tema vitraliilor din oraș.

În conformitate cu abordarea de la nivelul parteneriatului din proiectul „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei europene a anului 2020, ”stained-glass Art Nouveau” vitraliilor Art Nouveau, dar adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră și faună. Ediţia a opta din anul 2020 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia aceste modele care transpun decorul imaginat de artişti în sticlă.

O clădire emblematică care se bucură de vitralii impresionante și care a fost cuprinsă în clipul de promovare este Casa Darvas – La Roche, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession. Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție este de 4.793.443.71 lei (fără TVA),  respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor de restaurare este S.C. Constructorul Sălard S.R.L.

În acest moment, lucrările de reabilitare a imobilului sunt finalizate și se fac ultimele pregătri în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

decathlon.ro

În continuare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural urmează să amenajeze spațiul muzeal și să deschidă în a doua jumătate a lunii august Secția Muzeală Art Nouveau.

,,Lucrările de reabilitare sunt finalizate, în prezent se montează mobilierul și se lucrează la decorațiuni. Intenționăm să achiziționăm câteva piese de mobilier proiectate de frații arhitecți Vágó, iar până la jumătatea lunii august Casa Darvas va fi pusă în funcțiune și va fi deschisă publicului”, a declarat primarul Ilie Bolojan.