Lovitura pentru mafia lemnului. Padurarii vor fi inarmati cu armament de serviciu
National

Lovitura pentru mafia lemnului. Padurarii vor fi inarmati cu armament de serviciu

Ministrul Mediului, Costel Alexe a declarat astazi ca padurarii vor fi inarmati cu armament de serviciu, aceasta actiune fiind necesara ca un prim pas al luptei cu mafia lemnului.

De astăzi, cei pe care ȋn mod popular ȋi numim “pădurari”, vor fi ȋnarmaţi cu armament de serviciu. Este un prim pas pentru o luptă egală cu mafia lemnului, deoarece, până acum, personalul silvic era ȋntr-un dezavantaj logistic evident. Acest dezavantaj ȋncă există, dar astăzi s-a făcut un pas important ȋn echilibrarea luptei cu aceşti hoţi„, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Astăzi, Parlamentul României a aprobat noul Statut al Personalului Silvic, iar acest act normativ, sustinut si de Guvern, aduce o serie de corecții esențiale pentru ca întreg personalul silvic să își poată desfășura activitatea în condiții optime.

Siguranța personalului silvic, în special a celor care asigură paza pădurii, este întărită prin acest nou Statut, așa cum au solicitat toate asociațiile profesionale din sector, dar și societatea civilă„, a mai spus Costel Alexe.

Organizaţiile de mediu au semnalat de mai mulţi ani că ȋn România se fură lemn ȋn cantităţi industriale şi erau luate ȋn râs. Alături de organizaţiile de mediu, de-a lungul anilor, au fost mii sau poate chiar zeci de mii de cetăţeni care s-au implicat direct pentru a stopa fenomenul tăierilor ilegale.

In România ultimilor ani s-au tăiat aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn pe an, din această cantitate doar 18,5 milioane sunt exploataţi legal.

După promulgarea actului normativ, vom avea cadrul legal necesar pentru ca pădurarii să se poată apăra mai eficient în derularea atribuțiilor de serviciu. Întreaga societate a fost șocată de numărul și nivelul agresiunilor la care au fost supuși, în ultimi ani, cei care ne păzesc pădurile. Întărirea activității de pază este un pilon esențial în lupta noastră cu tăierile ilegale de pădure și cu mafia lemnului, așa că aprobarea noului Statut reprezintă un pas important reforma sectorului silvic din România”, „, a transmis Costel Alexe

 

 

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News